Сблъсък между ГЕРБ и ДПС за отчета на бюджета

Изображение 1 от 4

    С възражение на съветниците от ГЕРБ бе приета информацията за изпълнението на бюджета и сметките за средства от ЕС за първото полугодие на 2016 година на община Кърджали.

    Общинският съвет Кърджали с решение от април е утвърдил начален план на бюджета за 2016 г. на община Кърджали в размер на 47 470 000лв., стана ясно от докладната, представена от кмета Хасан Азис. В резултат на корекции, бюджетът е нараснал. Приходната част на бюджета е изпълнена с 48.1 % спрямо годишния план. Отчетеното изпълнение по всички видове данъци към 30.06.2016г. е в очакваните размери за първото полугодие на годината. Общото изпълнение на разходите е 23 499 581 лв., най-много пари са изразходвани за изпълнителни и законодателни органи.  Просрочените задължения  на общината към 30.06.2016 г. са в размер на 13 967 222 лв.

    Комисиите по финансово стабилизиране, контрол по изпълнение на решенията на ОбС, както и по икономическа политика, законност и обществен ред, бюджет и финанси приемат отчета, каза председателят на ОбС Раиф Мустафа.

    Председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов каза, че така представената информация е разгледана в комисията по законност и обществен ред, на която е председател. Направи ми впечатление нещо, което е фрапиращо – безразличието, с което присъстващите се отнесоха към така представената информация. Моето мнение и на нашата група е, че тя е невярна. Иванов каза, че ще се аргументира само с една цифра. Стана въпрос за задълженията на община Кърджали към търговски дружества за услугите по сметосъбиране и сметоизвозване. Чисто математически и елементарните сметки показват, че около 2 млн. лева играят някъде или в началото на годината или към полугодието на тази година. Ако те играят в началото на годината е така, означава че всичко, което е предоставено на нас, като информация за изпълнението на бюджета за 2015 година и на Министерство на финансите, е невярно. Ако е вярно, че тези 2 милиона лева играят към 30.06.2016 г. излиза, че тази информация, предоставена ни като отчет, е невярна. Ние няма да се превръщаме в инспектори и прокуратура, това си е ваш проблем, обърна се той към кмета Хасан Азис. Лошото ми впечатление от комисията е апатията, никой не задаваше въпроси, не искаше да слуша и чува това, което се поднася. Може би колегите знаеха, че тя е невярна. Ние от нашата група няма да подкрепим така поднесената информация за изпълнението на отчета за полугодието.

    Нямаше зададен въпрос, а споделяне на лични преживяване на г-н Иванов, за които аз няма да взема отношение, каза кметът Хасан Азис. Той прикани към по-сериозно отношение към бюджета. Нищо не може да играе – ако нещо играе, то е във вашите сметки, г-н Иванов. Всеки бюджет се подлага на проверка и приемане на съответните органи, контролиращи дейността на местната власт, от Сметната палата. За ваша информация, бюджета на общината, за миналата година, г-н Иванов беше приет с няколко забележи. Със сигурност и бюджета за тази година ще бъде приет от Сметната палата. Нека личните съмнения не станат повод за обществени.

    В единия момент сте излъгали – в началото на годината или сега, изберете вие и обяснете на хората, репликира Огнян Иванов. И попита как задълженията към сключен договор на общината са нараснали на 8 млн. 529.

    Отчета бе приет с 23 гласа „за“, 11 „против“  и 5 гласа „въздържали се“.

    Снимки: Радка ПЕТКОВА

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини