Цацаров: У нас има почва за радикален ислям

Твърдението, че у нас почва, наченки на радикален ислям няма, бих го определил като невярно.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на кръгла маса на тема „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на Република България“, организирана от съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Цацаров обясни, че по тази тема трябва да се говори открито. По думите му всичко друго означава обръщане с гръб на проблемите. „Ислямът не е радикален сам по себе си, т.е. знак на равенство между ислям и радикален ислям няма“, добави той, цитиран от "Фокус".

По думите му, всеки който се опитва да го прави, преследва други цели. „Второ, според мен трябва съвсем ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм“, заяви Цацаров, като допълни, че това е една от причините за създаване и поддържане на тероризъм.

Главният прокурор коментира и идеята за инкриминиране на радикалния ислям с текстове в Наказателния кодекс. „Поставя се въпросът според мен как дефинираме радикалния ислям", поясни той.

Цацаров коментира също, че начинът, по който се регистрират вероизповеданията у нас, "не е най-добрият". Посочвайки, че не е привърженик на тоталната намеса на държавата в работата на религиозните институции, Цацаров допълни:. „Мисля, че една малко по-засилена роля на държавата не би била излишна“.

Според него държавата трябва да регламентира и висшето духовно образование и съответното право за проповед или правото да се служи без да се намесва в автономията на религиозната институция, но най-малкото да въведе някакви минимални изисквания. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини