Руслан Трад: Сценарият на преврата в Турция изглежда писан отвън

Превратът в Турция е по сценарий, писан отвън. Такова мнение изрази председателят на Форума за арабска култура и колумнист на Actualno.com Руслан Трад.

Според Руслан Трад вероятно сценарият е американски - заради помиряването между Реджеп Ердоган и Владимир Путин, както и заради свои интереси. Реджеп Ердоган няма визията и желанието сам да измисли и реализира такъв сценарий, каза още Руслан Трад като отговор на изричен въпрос на Actualno.com дали това не беше сюжет на турския президент за вътрешна консолидация.

Несъмнено Ердоган ще се възползва от неуспеха на преврата и ще затегне редиците си - всеки управник на негово място би го направил. Уволнените съдии не са нещо нетипично - има много замесени в този опит за преврат, все пак някой административно е помогнал да се прикрият действията - говорим за танкове, самолети и над 3000 войници, а вероятно и повече. Също така, има съмнителна дейност на базата "Инджирлик", където самолети над Анкара са презареждали през нощта на 15 юли, заяви Руслан Трад.

Ердоган е умен и хитър. Той ще използва опита за преврат, за да играе картите с всяване на страх и прочие. Но е показателно, че четирите основни партии в Турция, включително кюрдската и кемалистката, подписаха заедно с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) общо изявление срещу опитите за преврат. Армията няма да има скоро шанс от този тип, още повече, че и генералният щаб застана срещу преврата. Много лоша игра имаше с това, че войниците влязоха с оръжия в централите на медии - това е нещо, което не биваше да правят, а танковете отблъснаха хората. Видя се, че имаше много излезли на улицата, включително анти-Ердоган, които не искат и да става дума за преврат, анализира Руслан Трад.

Не се знае как ще се отрази върху отношенията със САЩ. Също така, явно е, че има дупка между силовите структури - зад Ердоган застанаха полицията и спец частите, заедно със службите. От другата страна, главни действащи лица в преврата бяха жандармерията и военновъздушните сили, където имаше немалко съкращения. Според мен тази пропаст ще се уголемява, а вътре в обществото също ще има различия, завърши Руслан Трад.

Същевременно в предаването на Нова телевизия "Комбина" генерал Бриго Аспарухов изрази категорично мнение, че превратът е на кръгове в турската армия и Ердоган е знаел за него. Аспарухов подчерта, че Ердоган нарочно е изчакал и се е справил толкова бързо с опита за бунт, защото предварително е бил наясно с него. Едва ли преките изпълнители - войниците, са знаели предварително какво се е планирало, каза още Аспарухов.

Позицията на Аспарухов беше защитена и от Осман Октай, който директно обяви, че вече има информация, че Ердоган предварително е знаел за преврата. И Октай не се съгласи, че е възможно сам турският президент да е инсценирал всичко.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини