Испания проби чешката стена с гол на Жерар Пике в края

    Испания започна успешно защитата на европейските титли от 2008 и 2012 г. Тимът на Висенте дел Боске измъкна трудна победа с 1:0 срещу Чехия с гол на централния бранител Жерар Пике в 87-ата минута.

    "Фурия роха" доминираше през целия мач и създаде доста възможности за гол, но дълго време не успяваше да пробие изключително добре организираната и доста сгъстена отбрана на съперника.

    Шампионите обаче търсеха трите точки до последно, направиха нужните промени в хода на двубоя и бяха възнаградени за усилията си в края.

    С успеха испанските футболисти се изравниха с Хърватия на върха в група D. Вчера хърватите победиха със същия резултат Турция, а днешният мач беше трети от последните четири на Евро 2016, който завършва 1:0.

    Испания имаше трудности да упражни начален натиск, въпреки че очаквано контролираше топката. Постепенно "фурия роха" започна да осъществява хубави влизани в наказателното поле. В повечето случаи обаче играчите в бяло заставаха на пътя на топката.

    Първата стопроцентова ситуация за гол се откри 17-ата минута. Хуанфран изведе вдясно от вратата Давид Силва, който от аутлинията центрира към вратарското поле, където Алваро Мората засече отблизо, но право в тялото на Петер Чех.

    В 30-ата минута Мората беше изведен зад защитата след поредното чудесно подаване на Иниеста. Нападателят на "Ювентус" стреля по диагонала, но топката премина покрай далечната греда. Пет минути преди почивката Чех спаси силен изстрел на Жорди Алба.

    Едва в заключителните секунди на полувремето чехите погледнаха към вратата на Давид де Хеа, но вратарят на "Манчестър юнайтед" се справи уверено с удар от дистанция на Томаш Нецид.

    Второто полувреме предложи много по динамичен и доста повече интересни ситуации, особено пред вратата на Петер Чех. Още в началото Роман Хубник едва не си отбеляза автогол след центриране на Фабрегас. За щастие на бранителя топката се удари в страничната греда и излезе в корнер.

    При последвалото центриране Серхио Рамос се озова на стрелкова позиция след разбъркване, но за пореден път защитниците на Чехия успяха да блокират. Няколко минути по-късно Чех се справи с далечен удар на Иниеста.

    Чехите също не бяха безобидни при редките си атаки. В 66-ата минута Фабрегас се намеси решително, за да изчисти пред голлинията изстрел на Владимир Дарида.

    Испания обаче беше отборът, който с всички сили търсеше гола. Висенте дел Боске разнообрази играта на "фурия роха" с включването на Ариц Адурис и Тиаго Алкантара.

    В крайна сметка след още няколко пропуска и блокирани изстрели от чешката отбрана, усилията на шампионите бяха възнаградени в 87-ата минута. Пике не беше опазен добре и засече с глава центриране на най-добрия в този мач - Иниеста.

    В добавеното време Чехия бе близо до изравнителен гол, но Де Хеа спаси удар на Ярослав Плашил и запази трите точки за своя отбор.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини