”Ислямска държава” пое отговорност за убийствата в Орландо

Президентът на САЩ Барак Обама осъди като акт на терор и омраза най-кръвопролитната стрелба в историята на САЩ. Водещи световни лидери изказаха съболезнования.

Никакъв акт на терор и омраза не може да промени, това, което сме, заяви президентът в много кратко изявление от Белия дом. 

Обама подчерта, че трагедията в Орландо е "най-смъртоносната стрелба в историята на САЩ"

САЩ няма да се подадат на страха, ще бъдат единни, за да защитят американците от тези, които заплашват страната, каза още Обама 

Държавният глава е разпоредил националните знамена над Белия дом и всички други правителствени учреждения в страната да бъдат спуснати в знак на скръб след кръвопролитията в нощния клуб в Орландо. 

Най-кръвопролитната стрелба в историята на САЩ, при която загинаха 50 души, а 53 бяха ранени в гей бар във Флорида, очевидно е терористичен акт, заяви губернаторът на щата Рик Скот, цитиран от АФП и БТА.

Това е атака срещу нашия народ. Атака срещу Орландо. Атака срещу Флорида. Атака срещу Америка. Атака срещу всички нас, каза още Рик Скот.

Папа Франциск е ужасен и осъжда масовото убийство в нощния клуб във Флорида, където загинаха най-малко 50 души, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбардини заяви, че папата осъжда "гибелното безумство и безсмислената омраза"

В молитвите си папа Франциск е със семействата на жертвите и ранените, изразявайки състраданието си, допълни Ломбардини. 

Френският президент Франсоа Оланд осъди това клане и изрази пълната подкрепа на Франция към американския народ.

Британският министър Дейвид Камерън заяви, че е ужасен от новината за стрелбата в Орландо.

"Мислите ми са с жертвите и техните семейства", посочи Камерън. 

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования на президента на САЩ Барак Обама и всички американци във връзка с трагедията, предаде ТАСС. 

В съболезнователна телеграма руският президент е подчертал, че хората в Русия споделят болката и скръбта с американците, изгубили свои роднини и близки при това "варварско престъпление" и се надяват ранените скоро да се възстановят. 

Театралните награди "Тони" се посвещават на засегнатите от стрелбата в нощния гей клуб в Орландо. В комюнике на организаторите се посочва, че наградите ще бъдат посветени на приятелите и семействата на засегнатите от най-смъртоносната стрелба в историята на САЩ. 

Британският актьор Джеймс Кордън за пръв път ще води церемонията за американските театрални награди "Тони" в Ню Йорк в театър "Бийкън". 

"Ислямска държава" пое отговорността за стрелбата в Орландо

Информационната агенция "Амак", близка до "Ислямска държава", съобщи, че ислямистка група е отговорна за стрелбата в нощен гей клуб в Орландо. 

"Въоръжената атака срещу нощен гей клуб в град Орландо в американския щат Флорида, при която бяха убити и ранени близо 100 души, бе извършена от "Ислямска държава", съобщи "Амак". 

Преди това акаунт в Туитър, свързан с джихадистката групировка "Ислямска държава", публикува снимка на масовия убиец Омар Матин. 

Под фотографията пише: "Мъжът, който извърши атаката в нощния клуб във Флорида, при която бяха убити 50 и ранени десетки хора." 

Привърженици на групировката възхваляват атаката в социалните мрежи

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини