Кърджалиец на крачки от колата – бомба в Истанбул

    12 жертви и 35 ранени при експлозия в историческия център на града

    12 души загинаха, a 35-има бяха ранени при нов атентат в центъра на Истанбул във вторник сутринта. Автобус на турските сили за бързо реагиране бе взривен в центъра на града. Експлозията стана в сутрешния час пик в централния квартал “Везнеджилер” до историческия площад “Баязид”. Наблизо се намират “Капалъ чарши”, Истанбулският университет и кметството на града. В квартала  има много хотели, магазини и джамии. Няма информация за пострадали българи при взрива в Истанбул, съобщиха от българското външно министерство. Атаката срещу автобуса станала близо до полицейски участък и автобусна спирка. Според “Си Ен Ен тюрк” взривното устройство се намирало в лек автомобил, който бил задействан дистанционно при преминаването на полицейския автобус. Той транспортирал служителите на реда към Истанбулския университет за редовното им дежурство. Сред атентата планираните изпити в университета бяха отменени.

    Полицейският автобус мишена бе силно обгорял и обърнат на покрива си от взривната вълна край пътя. Втори полицейски автобус също бе повреден. Наблизо бяха и изгорелите останки на още няколко автомобила, предаде Ройтерс. В непосредствена близост до взривения автобус се оказаха и 2 български коли. 

    Сред убитите има 8 полицаи и 4-ма цивилни, предаде “Хабертюрк”. Ранените са 35-има, трима са в тежко състояние.

    Целият район бе отцепен за движение. Анадолската агенция съобщи, че след експлозията са чути изстрели, но няма данни за престрелка между евентуалните нападатели и силите за сигурност. Полицията евакуира хората от близките сгради. От експлозията няколко от близките магазини са с изпочупени стъкла. Очевидец разказа пред Ройтерс, че първо се чул силен тътен, толкова мощен, че всички стоки от рафтовете в магазина му изпопадали. “В първата секунда помислихме, че това е гръмотевица. Веднага след това обаче стъклата на витрините се свлякоха на земята. Беше ужасяващо”, разказа мъжът, чийто магазин бил наблизо. 51-годишният Мустафа Челик, който има туристическа агенция на улица близо до взрива, разказа, че хората почувствали експлозията като земетресение “Усетих напрежение като че ли земята под мен се движеше. Не съм изпитвал нещо по-мощно преди това.”  

    Това е четвъртото голямо бомбено нападение в Истанбул тази година. Засега никой не е поел отговорност за нападението. През последните месеци в Истанбул бяха извършени атентати, за които отговорност поеха кюрдските сепаратисти от ПКК и “Ислямска държава”. Турският президент Реджеп Ердоган обвини за атентата кюрдските бунтовници от забранената за тероризъм ПКК. Той се зарече, че държавата ще води борбата с ПКК докрай. Ердоган, който е в Истанбул, веднага отиде да посети ранени от експлозията в една от болниците в града. Правителството се събра спешно на заседание, премиерът Бинали Йълдъръм и вътрешният министър отпътуваха за Истанбул.

    По-късно стана известно, че полицията в Истанбул е арестувала четирима заподозрени за атентата, предаде АФП. Задържаните били откарани за разпит в полицейската централа в Истанбул.

    Експлозията се случи на втория ден на Рамазана, отбелязван от мюсюлманите, предаде БНР. Обикновено месецът на постите минава без инциденти, затова и нападението разтърси обществеността в града.

    Посланикът на САЩ в Турция Джон Бас заклейми “отвратителната” атака в Истанбул и заяви в туитър, че САЩ стоят “рамо до рамо” с Турция в борбата срещу тероризма.

    След атентата във вторник Германия и Великобритания подновиха предупрежденията към своите граждани относно пътувания и пребиваване на територията на Турция, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ. Серията от атентати през последните месеци удари силно туризма в Турция. Русия също спря своите туристи, след като Турция свали руски изтребител над Сирия през ноември м.г. Броят на чуждестранните посетители в Турция е паднал с 28% през април, най-големият спад от 17 години насам, припомня Ройтерс. 

    Едната кола със софийска регистрация е понесла щети при атентата, съобщи за bTV студентът по журналистика Джантай Коджайомер. Той заснел как органите на реда откарват с паяк очуканата кола от мястото на инцидента. 

    Преди това турски медии снимаха и друг наш автомобил - форд с бургаска регистрация, до мястото на експлозията. Собственикът на тази кола е 50-годишен мъж от Бургаска област, научи “24 часа”. Той обаче е собственик само по документи. Прехвърлил е форда с пълномощно на друг мъж, който го ползва отдавна и с когото властите все още не са установили връзка. По предварителна информация колата е била дълго там, паркирана срещу метростанцията до университета, където е станал взривът.

    Собственикът на леката кола с бургаска регистрация е жител на курорта Свети Влас, предаде БНР. Г. Й. не е български изселник в Турция, а постоянно пребиваващ у нас. По данни на радиото мъжът работи в Поморие и не е бил с автомобила в Турция.

    Две млади жени от Бургас са пътували с автомобила, съобщава “Монитор”, без да посочва източника на информация. Според изданието с българките е установена връзка. За щастие, те не са били на мястото по време на атаката.

    Пред bTV студентът в Истанбулския университет Джантай Коджайомер от Кърджали, който живеел наблизо, разказа, че взривът бил много силен и е разтърсил като при земетресение. Той съобщи, че преди дни разговарял с хората от колата с бургаски номер и научил, че били търговци. Днес пак забелязал колата, върху която имало изпопадали от взрива предмети, но не видял пътниците й.

    От Министерството на външните работи не потвърдиха информацията, че с автомобила са били две бургазлийки. От там обясниха, че все още се проверява чия е колата и как е попаднала там.

    Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е дала разпореждания на нашия консул в Истанбул да провери по всички възможни канали за допълнителна информация относно автомобилите и техните пътници.

    Турските власти не разпространяват списък с пострадалите при инцидента. 

    Вълна от терор от 1 г. насам

    След подновяването на кюрдския конфликт и в резултат на боевете в съседна Сирия Турция бе обхваната от вълна от кървави атентати от лятото на 2015 г. насам. Ето атаките в последните месеци:

    - Март 2016 г. 35 души са убити от кюрдски сепаратисти в столицата Анкара. 4-ма души загиват при самоубийствен атентат в Истанбул.

    - Февруари 2016 г. 28 души загиват при атака срещу военен конвой в Анкара.

    -  Януари 2016 г. 12 германски туристи са убити при самоубийствен атентат в Истанбул, организиран вероятно от “Даеш”.

    - Октомври 2015 г. Повече от 100 души загиват в двоен атентат на кюрдски митинг за мир в Анкара. 

    Два български автомобила са били на мястото, където гръмна колата бомба в Истанбул, но засега не се съобщава за пострадали наши сънародници.

    Източник: http://www.24chasa.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини