29 загинали и 166 ранени при атентат в Истанбул (видео)

    В двете експлозии, станали в рамките на една минута близо до стадиона на футболния клуб "Бешикташ" в Истанбул, в съботната вечер са загинали 29 и са ранени 166 души, съобщи "Ройтерс".

    Координираната атака е станала 2 часа след мача на "Бешикташ" и "Бурсаспор, два от най-популярните турски клуба.

    Координираната атака, обаче, е срещу полицията, охранявала стадион "Водафон Арена", а не срещу феновете.

    Първият взрив е на кола, заредена с експлозиви, пред стадиона. Вторият е 5 секунди по-късно и е дело на самоубиец, който е бил обкръжен от полицията в съседен парк, разказа вицепремиерът Нуман Куртулмуш.

    Президентът Реджеп Тайип Ердоган описа случилото се като терористична атака срещу полицията и гражданите. Според него целта на експлозиите са били хилядите хора от мача, за да се причинят максимален брой жертви.

    "Ройтерс" коментира, че турците, които са известни с футболните си страсти, са шокирани от подобно нападение. Страната се възстановява от поредица атентати с множество жертви през последната година, включително в Истанбул и столицата Анкара.

    За част от нападенията са обвинявани радикани ислямисти, за друга - кюрдски радикали. Този път още никой не е поел отговорност. Според Би Би Си почеркът прилича повече на този на кюрдски терористи, а "Ройтерс" припомня, че преди броени дни "Ислямска държава" призова поддръжниците си да нападат турските "сили за сигурност, военните, икономическия и медийния елит".

    Вътрешният министър Сюлейман Сойлу, каза, че първият взрив е станал в район, където са се събирали полицаи за борба с безредиците, охранявали футболната среща. Вторият е в близкия парк Мачка. И двата случая повечето жертви и ранени са полицаи, а двама са цивилни.

    По думите му от ранените 17 са подложени на хирургически операции, а други 6 са в интензивно отделение.

    Задържани са 10 души на базата на доказателства, събрани от взривената кола, но няма подробности кого властите подозират, че стои зад атентата.

    Нападенията бяха осъдени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и САЩ, а послания на съчувствие и солидарност изпратиха европейски лидери.

    Източник: dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини