Кюрдските ”соколи” отговорни за атентата в Истанбул

Кюрдската групировка "Соколи за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за атентата в Истанбул на 7 юни, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

При експлозията на кола бомба загинаха 12 души, а 36 ранени бяха ранени. Сред жертвите са седем полицаи. Взривът избухна при преминаването на полицейски автобус край спирка в район Везнеджилер.

Групировката твърди, че е извършила нападението в изявление на сайта си и предупреждава, че Турция вече не е безопасна за чуждестранните туристи

"Отново предупреждаваме чуждестранните туристи, които са в Турция и които искат да посетят Турция:чужденците не са нашата цел, но Турция повече не е безопасна страна за тях”, се казва в съобщението. 

Според организацията атаката е отмъщение за операциите на турската армия в югоизточната част на страната. 

"Соколи за свободата на Кюрдистан" е въоръжена групировка, за която турските власти смятат, че е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК). Организацията обичайно поема отговорност за нападения, извършвани извън традиционното поле на действие на ПКК в Югоизточна Турция. 

Групировката вече пое отговорност за няколко кървави атаки в Турция от началото на годината. 

Турските сили за сигурност са убили 7600 кюрдски бойци от 20 юли 2015 г., заяви в тв обръщение преди дни президентът Реджеп Тайип Ердоган. 20 юли е датата, на която забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) прекрати просъществувалото две години примирие с Анкара.

"Ще продължим нашите операции с решителност", категоричен е Ердоган. 

ПКК води от десетилетия въоръжена кампания за по-голяма автономия на югоизтока. Конфликтът се възпламени отново през юли 2015 г.

На 7 юни Ердоган подписа закона за лишаване от депутатски имунитет срещу съдебно преследване. Тази конституционна промяна вероятно ще доведе до отстраняването на депутати от прокюрдската опозиция. Под риск от лишаване от депутатски имунитет са над 150 членове на парламента.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини