Еднопикселна камера снима през дрехите

Учени от университета Райс (САЩ) разработиха прототип на фотокамера, която снима в терахерцов диапазон. Очаква се изобретението да намери приложение в системите за безопасност и в медицината.

Терахерцовият обхват - електромагнитни вълни с честота няколко терахерца (1ТHz = 10 на 12-та степен трептения в сек.), е в гранично положение между инфрачервения (топлинен) видимата светлина. Това, което го прави значим практически е съчетанието на проникваща способност и безвредност.

Терахерцови камери вече се произвеждат серийно, но имат съществени недостатъци. Най-вече – регистрират и топлинното излъчване. При увеличаване размера на матрицата и охлаждането отчасти се решава проблема, но пък се вдига доста цената на камерата (първите детектори били охлаждани до температурата на течния азот и по-ниска).

Новата камера е с необичайно решение на проблема – матрицата е заменена с единствен фотоелемент. Обектът се сканира точка по точка, цялостната картина се получава чрез специално разработен математически алгоритъм без съществена загуба на качество.

Засега новата камера заема част от лабораторията, но вече се разработва намалянето на размера и. В прототипа за отделните точки от картината са използвани медни екрани, които ще бъдат заменени с микрочип с огледала.

Снимки, направени с прототипа, както и описание на камерата на сайта на един от авторите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини