Правителствата по цял свят обявиха мерки срещу кризата

Правителства и регулатори от цял свят предприеха спешни мерки срещу кризата, която само тази седмица изправи пред опасност от фалит две от най-големите американски финансови институции.

След като опитите на централните банки да успокоят паниката с финансови инжекции се оказаха безполезни, властите избраха друга посока. Финансовото министерство на САЩ щрихира идеята за създаването на фонд за 800 млрд. долара, който ще изкупува и ликвидира рисковите активи на банките.

Едновременно с това Комисията за ценни книжа и финансов надзор (SEC) забрани късите продажби с ценни книжа на 800 финансови институции.

Подобна реакция имаше и във Великобритания. Британският борсов регулатор FSA забрани за 4 месеца продажбите на късо с 29 банки. Книжата на тези компании поскъпнаха с по над 30%. Сред банките, чиито акции няма да се търгуват на късо до следващата година, са водещите играчи "Барклис", Роял банк ъв Скотланд и "Лойдс". HBOS, която се съгласи да стане собственост на "Лойдс" преди дни, също влезе в списъка на FSA.

В Русия лично президентът Дмитрий Медведев призова за изливането на още 20 млрд. долара във финансовата система, за да се сложи край на критичната ситуация на руския пазар. Руската борса преживя кошмарна седмица и дори се наложи да бъде затворена, за да се спре обезценяването на корпоративните книжа. В петък руският индекс MICEX се изстреля с повече от 25%, след като информацията за финансовата инжекция се разпространи.

В Китай властите обявиха, че ще използват пари на държавния инвестиционен фонд China Investment, за да изкупуват акции на китайски компании. По данни на "Блумбърг" фондът разполага с активи за най-малко 200 млрд. долара. Основният индекс на китайската борса SCI 300 нарасна с повече от 9%, а повечето търгувани на борсата акции достигнаха дневния си лимит на поскъпване от 10%.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини