И трите големи телекома отчитат рекордни приходи

Печалбите идват след индексираните заради инфлацията цени и мека позиция на КЗП

И трите български телекома са постигнали рекордни резултати за 2023 г., показват отчетите им. Растат основните показатели: оборот, печалба и средният приход на абонат (ARPU). Причините са както инфлационни (тоест по-скъпи планове), така и подобряване на представянето в отделни сегменти на операторите, съобщава „Капитал“.

Печалбите идват, след като три поредни години телекомите индексират цените си заради инфлацията и след меката позиция на Комисията за защита на потребителите, от която дори депутатите от подкомисията за защитата на потребителите и ограничаването на монополите се изумиха.

Според сегашните данни, най-големият оператор по приходи остава „А1 България“. Продажбите на компанията са нагоре със 17% до 749.7 млн. евро (1.47 млрд. лв.), показват резултатите на групата майка A1 Telekom Austria Group. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) пък е пораснала с над 19% до 303.7 млн. евро (595 млн. лв.). Маржът на оперативната печалба е най-големият в групата - 40.5%. Българският бизнес е втори по приходи и печалба в целия холдинг след Австрия.

Според отчета на групата основните причини за рекордните резултати са по-скъпите планове и приложените „ценови мерки за защита на стойността“ през март 2023 г. (тогава всички оператори индексираха цените на плановете си с годишната инфлация). Силно е представянето и на IT бизнеса на А1 за корпоративни клиенти, който е бил основна причина за растежа в четвъртото тримесечие на 2023 г. заради по-голямото търсене на услуги за киберсигурност и на технологични решения. Абонатите на мобилни услуги са 3.78 млн., от които 3.3 млн. са на абонамент.

„Виваком“ също увеличава приходите си - с 9% до 646 млн. евро (1.27 млрд. лв.), показва отчетът на групата майка United Group. Това са вторите най-високи продажби в групата след гръцкия бизнес. В отчета се казва, че основните причини за растежа са повечето абонати на мобилни и видеоуслуги, увеличението на цените през февруари 2023 г., по-високите приходи от продажби на смартфони (има спад в бройката, но по-голям среден приход на апарата), повече B2B приходи от каналната мрежа и придобивания през 2023 г.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е достигнала 294 млн. евро (и носи най-голямата част от печалбата на United Group - 30%). Нарастват и клиентите на телевизия и фиксиран интернет, където „Виваком“ е лидер на българския пазар - съответно с 26% и 18%. Нагоре са и приходите на медийното подразделение United Media, в която влизат „Нова телевизия“, вестник Телеграф“ и други медийни активи. Оборотът му е скочил от 461 млн. евро на 515 млн. евро.

„Йеттел България“ остава лидер на пазара на мобилни услуги по приходи с дял от 35%, показва отчетът на групата майка PPF Telecom. През миналата година мажоритарен дял в нея (без чешкия бизнес) придоби телекомът от Абу Даби e&. Приходите за 2023 г. са нагоре с 10.3% до 503 млн. евро (984 млн. лв.).  Операторът остава и лидер в България по ARPU: 11.6 евро. Абонатите на мобилни услуги леко са намалели до 3.24 млн.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини