Италия ограничава инсталирането на слънчеви панели върху земеделска земя

Селскостопанските лобита отдавна призоваваха за ограничения на панелите, заявявайки, че те са несъвместими с отглеждането на селскостопански култури и животни

Италианската дясна управляваща коалиция ограничава инсталирането на слънчеви панели върху земеделска земя, предаде Ройтерс. Решението предизвика широки критики, тъй като може да подкопае целите на Рим за декарбонизация.

Новите правила, които бяха прието вчера, са част от по-широк пакет от мерки за защита на земеделието и рибарството и включват забрана за инсталиране на фотоволтаични системи с модули, поставени на земята на площи, класифицирани като земеделски.

„Сложихме край на бурното инсталиране на наземни фотоволтаични (панели)", каза министърът на земеделието Франческо Лолобриджида на пресконференция след заседанието на кабинета, на което бяха одобрени мерките.

Селскостопанските лобита - ключови поддръжници на дясното правителство на министър-председателя Джорджа Мелони - отдавна призоваваха за ограничения на панелите, заявявайки, че те са несъвместими с отглеждането на селскостопански култури и животни.

Екологичните асоциации обаче обвиниха правителството, че подкопава зелените цели, договорени с партньорите от групата Г-7.

В края на срещата на министрите на енергетиката от Г-7 миналата седмица Италия се ангажира да утрои инсталираните мощности за възобновяема енергетика до 2030 г. и постепенно да премахне електроцентралите, захранвани с въглища, през първата половина на следващото десетилетие.

Министърът на енергетиката Джилберто Пичето Фратин, който според правителствени служители първоначално се е противопоставил на плана, каза пред репортери, че новите ограничения няма да застрашат целта на правителството да инсталира около 38 гигавата (GW) мощности до 2030 г. чрез фотоволтаични централи.

Лолобриджида коментира, че схемата не е насочена към агроволтаични проекти, при които слънчеви панели се инсталита нависоко над ниви и лозя, за да се извлече двойна полза от земята, като се произвежда енергия по време на периоди на силна слънчева светлина и същевременно се позволява на културите да растат.

Пакетът на правителството вече е обект на проверка от двете камари на парламента, които имат възможност да го променят.

Ограниченията върху соларните централи могат да повлияят негативно на енергийните компании, които имат цели за растеж в соларния сектор, посочиха финансови анализатори.
IFrame

Миналата година Италия добави близо 6 GW капацитет за възобновяема енергия, главно чрез разработването на малки соларни централи, като вятърните проекти представляват само 8 процента от новия „зелен капацитет“.


 

 

 

Източник: business.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини