Поредно колосално сливане на банки в САЩ

През изминалата нощ стана ясно, че в американския финансов сектор се подготвя ново сливане за милиарди долари, което ще заличи от картата на глобалните финанси някоя от най-големите банки в света. Планираната сделка е между инвестиционната банка Morgan Stanley, която според слуховете е силно застрашена от фалит и Wachovia Corp.

Интересът на Wachovia към Morgan Stanley е предизвикан от проблемите във финансовия сектор, които се отразиха силно негативно на инвестиционните банки и ги изправиха до стената в търсене на капитал.

По информация нa Bloomberg, изпълнителният директор на Morgan Stanley Джон Мак e получил обаждане от високопоставен служител на Wachovia, чието име не се съобщава, тъй като разговорите все още не са публични и не е ясно дали ще се стигне до сделка.

Ако сделката бъде осъществена, това ще означава, че на Wall Street ще остане само един независим играч в сектора на инвестиционното банкиране - Goldman Sachs Group. Финансовата криза вече доведе до колапс на Bear Stearns, която беше продадена на JP Morgan, както и на Lehman Brothers, за която не се намери купувач и тя банкрутира. В опит да избегне тяхната съдба Merill Lynch сключи сделка с Bank of America и беше продадена за 50 млрд. долара.

По време на борсовата сесия в САЩ акциите на Wachovia, която към момента е четвъртата по големина банка на американския пазар, се срутиха с 21 на сто до 9,12 долара за брой. По този начин пазарната капитализация на институцията падна до 19,7 млрд. долара, което е с 18 на сто под капитализацията на Morgan Stanley. След вчерашната сесия инвестиционната банка се оценява на 24,1 млрд. долара, след като акциите й поевтиняха с 24 на сто до 21,75 долара за брой.
Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини