Проблемите вече са в Европа: Мащабно банково сливане на Острова

Проблемите от американския банков пазар вече трайно се преместват към Европа, предизвиквайки мащабно сливане на две от водещите британски банки. След като вчера стана ясно, че от Lloyds водят разговори за придобиване на HBOS, днес вече се оповестяват и параметрите на планираната сделка.

Цената, която от Lloyds ще платят за HBOS, е 2,32 лири за акция, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати със ситуацията, пожелали анонимност. Така стойността на сделката е 12,2 млрд. паунда (22,2 млрд. долара). Това е с цели 58 на сто над цената на затваряне от вчерашната борсова сесия в Лондон. Вчера търговията приключи с поевтиняване на акциите на HBOS от 19 на сто до 1,471 лири за акция.

В резултат на сливането Lloyds ще създаде ипотечен гигант, който ще контролира над 28 на сто от британския пазар. За целта банката използва тежкия момент, в който е попаднал конкурента й HBOS заради фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

Колапсът на американския гигант доведе до силна ликвидна криза за HBOS и тя изгуби близо половината от пазарната си капитализация през първите три дни от настоящата седмица. Това изправи банката до стената и ситуацията силно напомни на случилото се миналата година при национализацията на Northern Rock.

Британското правителство се намеси и този път, като межу премиера Гордън Браун и шефа на Lloyds Виктор Бланк се водят непрекъснати разговори за потенциална сделка. Според Bloomberg преговорите са се увенчали с успех и правителството ще вдигне пречките пред сделката, които са свързани с антимонополната политика на Острова.
Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини