Индустрията се изправя пред шоково поскъпване на газа

Големи потребители поискаха промяна във формулата на цената, залегнала и в договора с "Газпром"
На фона на поевтиняващия от три месеца петрол на международните пазари за българската индустрия се задава най-голямото поскъпване на природния газ през тази година. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля повишение от 1 октомври с повече от 15%, като вероятно то ще е с 18 на сто, научи "Дневник". Досега най-сериозно бе поскъпването на цената през април, с малко над 13%. Представители на бизнеса определиха като шоково планираното увеличение на горивото.
Регулаторът ще ореже наполовина поисканото от "Булгаргаз" 36.5% увеличение, за което компанията монополист се мотивира с поскъпването на мазута и газьола през последните девет месеца. Срокът е записан във формулата за формиране на цените в договора с "Газпром".
За година и половина, след промяната на газовия договор с руската компания от сегашното правителство, натрупаното повишение в цената на синьото гориво надхвърля 35%. В сряда големите потребители на газ поискаха промяна в методиката за формиране на цената на горивото. Регулаторната комисия засега не може да промени формулата за изчисление, защото тя отразява договореното с "Газпром", коментираха от ведомството на Константин Шушулов. Преди ден ДСБ и СДС настояха правителството да започне преговори за промяна на новия дългосрочен договор за доставки с "Газпром", като се предоговорят начинът за формиране на цените и графикът за увеличението им, според който до 2012 г. трябва да достигнат пазарни нива.

Газьолът трябва да отпадне от методиката за изчисляване на цените на природния газ, каквато е практиката в повечето европейски страни, коментира пред "Дневник" изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров. Той посочи, че пресмятането на цените на петролните продукти за девет месеца назад, както и на курса на долара не е изгодно за българската страна и прави продукцията на индустрията неконкурентоспособна. Същото е мнението и на административния директор на "Стомана" Константин Стаменов, според когото не е нормално цените да се определят на база на котировките за девет месеца назад и трябва да се въведе пазарен принцип при формирането им. Стаменов каза още, че изчисленията на "Булгаргаз" и регулаторната комисия са неразбираеми, а администрирането на цените всяко тримесечие създава напрежение и несигурност за индустрията. Регулаторната база трябва да бъде променена и газьолът да отпадне като компонент от цената, смята и изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязков. Той допълни, че бизнесът няма база за сравнение, за да прецени твърдението на икономическото министерство, че цената на синьото гориво в България остава най-ниска.

От началото на септември до момента петролът е поевтинял с 20%, но това няма да се отрази върху новата цена на природния газ в България според формулата за изчислението й.

От ДКЕВР в сряда увериха, че ще направят всичко възможно, за да намалят ценовия натиск, и припомниха, че по наредбата за цените "Булгаргаз" има право на 3% надценка, от която по искане на икономическото министерство вече се отказа през последното тримесечие на миналата година. Ръководствата на "Булгаргаз холдинг" и "Булгаргаз" отказаха да коментират дали договорените с "Газпром" условия са изгодни за българската индустрия.

Големите потребители смятат още, че при тази ситуация и на фона на глобалната криза може да се очаква отлив на инвестиции от България. Изчисленията на "Агрополихим" сочат, че цената на торовете ще надхвърли 700 лв. за тон и за земеделските стопани ще стане почти невъзможно да ги купуват. Дори увеличението да е по-малко, това ще се отрази върху цените на храните, каза още Александров. Ако природният газ поскъпне с 15%, заедно с натрупаното от началото на годината себестойността на продукцията на "Биовет" ще се увеличи с 10-15%, коментира Ангел Желязков. Все още не сме формирали обща позиция на компаниите по въпроса и всеки от нашите членове прави своите изчисления, но задаващото се увеличение при всички случаи е голямо, коментира председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Николай Минков.

България може да използва проектите за газопровода "Южен поток" и петролопровода Бургас - Александруполис като начин за натиск върху руската страна, за да извоюва промяна в договора с "Газпром", коментира също в сряда лидерът на ДСБ Иван Костов пред "Нова телевизия". Той посочи, че до изгодните по думите му условия в подписания през 1998 г. договор с "Газпром" се е стигнало, след като оглавяваното от него правителство е заплашило, че ще спре транзита на руски природен газ през страната.

Когато Костов говори, има предвид пазарна икономика, а когато говори за газ, има предвид съветски цени, репликира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По света има пазарни цени и България се е споразумяла да отива към тях, допълни той. Ако г-н Костов смята да предоговаря цени от времето на Брежнев, готов съм да го подкрепя, заяви още министърът. Параметрите по новия дългосрочен договор с "Газпром", договорен от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров няколко години преди изтичането на стария, до момента остават тайна. Неотдавна главният изпълнителен директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев в интервю пред в. "24 часа" отрече да има график за увеличение на цените до 2012 г.

Исканията на опозицията съвпадат с посещението в Русия на премиера Сергей Станишев, който в четвъртък ще се срещне с колегата си Владимир Путин, за да обсъдят проектите АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис" и "Южен поток". За енергийните проекти министър-председателят ще разговаря и с министъра на регионалното развитие на Русия Дмитрий Козак и с губернатора на Краснодарския край Александър Ткачов, съобщи правителствената пресслужба.
Светлана Ненова
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини