10 божи заповеди за общуването по мобилен телефон

Общуването по мобилен телефон вече е неделима част от живота ни. Безспорно това комуникационно средство е полезно, но често пъти поражда асоциално поведение. Това налага спазването на някои правила.

Италианският в. "Кориере дела сера" публикува 10-те божи заповеди за говоренето по мобилен телефон, наречени още "Поведенчески кодекс в 10 точки за ползвателите на мобилни телефони".

А десетте божи заповеди са:

1. Не говорете по мобилния телефон на висок глас. Това притеснява околните, дразни ги и същевременно кара хората, които са с вас, да се чувстват неудобно от това, че привличате погледите върху себе си и съответно и върху тях.

2. Не говорете по мобилния телефон по прекалено лични теми. Избягвайте разказите за приятно прекараната вечер в леглото на някого или за препиването в някой бар. Не изреждайте проблемите си в работата или болежките си. Отсрещната страна, пък и хората около вас, може би изобщо не се интересуват от тези ваши лични теми. Те всъщност предпочитат мъничко мълчание, за да помислят за собствените си радости или болежки.

3. Не прекъсвайте разговора си с някого, за да отговорите на обаждане по мобилния телефон. Особено ако го правите с аргумента, че трябва отговорите, защото въпросът е спешен. Така събеседникът пред вас се чувства тотално подценен, сякаш ви е занимавал досега с нещо напълно безинтересно и вие само сте чакали обаждането по мобилния, за да го разкарате.

4. Не проверявайте мобилния си телефон в киносалона. Ясно е, че там не можете да отговаряте на повикванията. Но не си вадете очите в тъмното, за да пишете SMS-и, в които да обяснявате, че не можете да говорите, защото точно сега сте в киното. Не е ли по-добре да изгледате филма? Все пак сте платили билета за него.

5. Не пишете SMS-и, докато шофирате. Правилниците за движение по пътищата в много държави забраняват извършването на тези две действия едновременно. Доказано е, че съчетаването им е доста опасно за вас, като участник в пътния трафик, както и за околните, които рискуват да бъдат въвлечени заради вас в катастрофа, или да бъдат прегазени, защото не сте ги видели как пресичат пред колата ви.

6. Не пишете съобщения, докато вървите, карате ролери или колело. Също толкова опасно е, колкото когато шофирате. Този път обаче рискът е само за вас и можете да свършите в болница със счупен нос или крак, след като сте се спънали или сте се блъснали в някоя витрина или отворена врата. А можете да си навлечете и съвкупност от много повече травми, ако ви блъсне кола, докато пресичате улицата и пишете съобщението.

7. Не пращайте кратки съобщения със съдържание от сорта: "Как си?, "Какво правиш точно в този момент?". Също толкова досадни са, колкото и ако се обадите по телефона и зададете същите тези въпроси на ответната страна. Така тя ще се почувства непрестанно контролирана от вас и постепенно ще започне да ви избягва.

8. Не настройвайте телефона да звъни силно. Това смущава околните, ако се случва във влакове, ресторанти, магазини. А колкото по-глупава е мелодията на телефона ви, толкова по-обезпокоително действа тя на околните и ги кара да се запитат за коефициента на вашата интелигентност.

9. Никога не дръжте включен мобилния си телефон по време на спектакли. Няма нищо по-ужасно от мобилен телефон, който звъни по средата, например, на концерт или на пиеса. Ужасното в този случай не е за вас, защото ще се почувствате неудобно, а за съседа ви, чието внимание е погълнато от случващото се на сцената и звъненето на телефона ви го стряска.

10. Не говорете по телефона на неподходящи места. За такива се смятат, например, библиотеките, където тишината е много ценена, но също и магазините. Няма нищо по-затормозяващо за клиентите на някоя бакалия от това да чакат на опашка някой, който хем говори по телефона, хем се разплаща на касата. В някои американски бакалии дори вече има надпис: Всеки, който говори по мобилния си в момента, когато го обслужват на щанда, трябва да застане накрая на опашката. В Швеция вече има влакове с купета за говорещи по мобилни телефони и за хора, които не са вманиачени по това комуникационно средство и могат да изкарат пътуването и без него. В Холандия в много учреждения е забранено да се влиза вътре с телефон, който не е включен само на вибрация.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини