Въвежда се българска система за контрол на парите на ЕС

Вестник "Дневник" съобщава, че две информационни системи ще следят усвояването на парите от структурните фондове на Европейския съюз, след като средствата по тях бяха блокирани.

Заради скандалите и установените от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ нарушения по предприсъединителните програми Брюксел спешно внедри програмата си ЛОТАР, която от 23 юни би трябвало да работи във всички звена, свързани с усвояване на средствата от фондовете.

ЛОТАР вече се прилага в България, потвърдиха и от Министерството на финансите (МФ), а управляващите органи на оперативните програми вече са разработили първите си финансови прогнози. Те ще бъдат "замразени" за една година и по тях ще се следи как се изпълняват програмите.

В същото време финансовото министерство обяви търг за нова информационна система със същата цел - за управление и наблюдение на средствата от структурните инструменти (ИСУН). Експертите на министерството изрично уточниха, че тя няма да следи проекти, финансирани с национални пари, каквито са търговете по Закона за обществените поръчки.

Това е вторият опит на ведомството да внедри софтуер за следене и контрол на проектите, финансирани с европейски пари. Преди две години унгарската компания "Велт 2000" печели конкурс по ФАР за проект за 670 хил. евро, а срокът на ангажимента му беше 1 година.

Впоследствие поръчката беше прекратена и до договор не се стигна. Повод за разрива беше отказът на "Велт 2000" да предостави авторските права върху софтуера, което ще позволи доразвитието му без санкцията на компанията.

От финансовото ведомство обясниха, че ЛОТАР и ИСУН не дублират функциите си.



Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини