Сделката на годината

Американската пивоварна Anheuser-Busch, известна с бирата Budweiser, се съгласи да бъде погълната от белгийския си конкурент InBev, който от своя страна произвежда Stella Artois, Brahma и Becks. В официалното прес-съобщение става дума за 52 милиарда долара, които белгийците са платили, за да осъществят сливането. Сумата е достатъчно голяма, за да се говори за най-значителната сделка за годината.

Любопитното е, че западните агенции съобщават друга цифра. И Bloomberg, и Reuters говорят за 49,9 милиарда, а цената на една акция е 70 долара. Това е с 27% повече отколкото историческият рекорд, който Anheuser-Busch постави на фондовата борса през октомври 2002 година.

Първото предложение за купуването на Anheuser-Busch бе направено през юни, тогава белгийците предложиха 46,3 милиарда, но получиха отказ. След това сумата бе увеличена. Против продажбата на Anheuser-Busch на чуждестранни инвеститори тогава застана кандидатът за президант на САЩ от Демократическата партия – Барак Обама.

Според агенцията Bloomberg, която се позовава на свой таен източник, новата компания ще се казва Anheuser-Busch InBev, а ръководителите на американската пивоварна ще получат две места в борда на директорите.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини