Тръгва АЕЦ "Белене"

Руската компания Атомстройекспорт получи официално разрешение за строителството на АЕЦ "Белене". Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разгледало проекта за строителството на Втора атомна и е дало на Националната електрическа компания (НЕК) разрешение за строежа.

Това се казва в съобщение на Атомстройекспорт - компанията, избрана да построи атомната централа.
На 10 юли е бил подписан Протокол №1, съгласно който НЕК официално дава на Атомстройекспорт разрешение за строителството.
Това е важна стъпка в реализацията на проекта, която дава възможност за започване на нов цикъл на строителните дейности на площадката на централата, се казва в съобщението.

На 31 октомври 2006 г. НЕК обяви Атомстройекспорт за победител в конкурса за строителството на АЕЦ Белене, а подписването на договора между държавата и компанията стана на 18 януари тази година при посещението на президента на Русия Владимир Путин в България.
Стойността на проекта, който предвижда построяването на два блока с мощност по 1000 Мвт, е 3,997 млрд. евро. При внасянето на проекта преди 4 години цената беше 2,4 млрд. евро.

Изграждането на "Белене" започна първо през 1984 година по силата на Междуправителствено споразумение между СССР и България. През 1990 г. във връзка с икономическите и политическите промени в България и заради екологични протести строителството беше спряно, а през април 1991 година правителството реши окончателно да прекрати изграждането на АЕЦ "Белене".

През април 2004 година тогавашният министър на енергетиката Мирослав Севлиевски внесе проекта за изграждане на втората атомна централа. Правителството на Симеон Сокскобургготски гласува решение да бъде продължено изграждането на АЕЦ "Белене" и обяви конкурс за дострояването на централата, в който Атомстройекспорт с френската Арева (Areva) и германската Сименс (Siemens) победи консорциума на чешката Шкода (Skoda) и американската Уестингхаус (Werstinghouse) през 2006 година.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини