Джако е национално богатство

Албумът на Майкъл Джексън Thriller беше включен в регистъра от звукозаписи на Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Ежегодно за вечно съхранение в архива на библиотеката постъпват 25 фонографски записа, имащи голямо значение за нацията и оказали голямо влияние върху световната история. Целта е да бъдат съхранени за бъдещите поколения. Излезлият през 1982-а година албум на Майкъл, в който влизат хитове като Billie Jean, Beat It, Girl Is Mine и Thriller, е носител на 8 награди Грами се явява най-успешния за всички времена. По цял свят са продадени повече от 100 милиона копия. Освен това седем песни от албума са били в Топ-10 на американския чарт.

«Вторият албум на Майкъл Джексън, записан от легендарния продуцент Куинси Джоунс, имаше невероятен успех в САЩ и по цял свят, се казва в изявление на Библиотеката на Конгреса. – Този диск, съдържащ песни като Girl Is Mine, записана с Пол Макартни и Beat It, украсена с прекрасната китарна партия на Еди ван Хален, оказа неоспоримо влияние за развитието на музиката в глобелен мащаб. Гласът на Майкъл, участието на многобройните талантливи изпълнители и майсторството на Куинси Джоунс превърнаха Thriller в един от най-ярките образци на световната музика».

Заедно с Thriller чест да попаднат в архива на Библиотеката имат албумът Headhunters на джазмена Хърби Хенкок, записи на Рой Орбисън, Дюк Елингтън и Смоки Робинсън. Освен тях за бъдещите поколения се съхраняват песни на индианците от племето навахо, речта на Хенри Труман, записи на звуци от природата, излитането в космоса на «Вояджър» през 1977-а година.

В Библиотеката на Конгреса се пазят записи на The Beatles, Боб Дилън, Джони Кеш, Елвис Пресли, Брус Спрингстийн, Майлс Дейвис, Франк Синатра и други знаменити изпълнители. За да попадне в регистъра «възрастта» на записа не трябва да превишава 10 години. Регистърът е създаден през 2000 година и до този момент се попълва ежегодно.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини