Български аниматор спечели награда "НВО"

Режисьорът Борис Десподов спечели новата награда "НВО" за творчески дебют на фестивала за документални филми "Hоt Dоcs" в Торонто, Канада, за своя "Коридор номер 8", съобщиха канадски медии.

В Торонто бе северноамериканската премиера на филма, посветен на балканския инфраструктурен проект, свързващ България, Македония и Албания.

Наградата на НВО се присъжда за първи път за дебют на режисьор на пълнометражен документален филм.

Журито, мотивирайки решението си, заяви, че "сигурно е поставило нов рекорд за консенсус" - решението било "почти незабавно и всички се съгласили веднага".

"Филмът е великолепен, жизнерадостен, поучителен и неустоим", заявили от журито.

"Коридор №8", разказва за всекидневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите. Той преминава през България, Македония и Албания и съвпада с голям инфраструктурен проект, финансиран от ЕС, целящ да свърже Черно и Адриатическо море, който вече 10 години е в начален стадий на развитие.

Следвайки нишката на пътя, "нон-роуд" филмът улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са "толкова далече, толкова близо" един до друг.

Борис Десподов е завършил Националната художествена академия в София. Работи като аниматор, илюстратор и сценограф.

Първият му анимационен филм "Митология" е селектиран в Монреал през 2001 г., а следващият - "Тик-так", получи наградата за най-добър анимационен филм на Българската киноакадемия през 2005 г.

В момента работи върху новия си филм "Три сестри и Андрей", който е най-мащабният му проект досега, за който обаче се знае малко. Филмът е оригинална смесица от анимация и игрално кино. В него се снима в последната си роля Златина Тодева.

"Коридор номер 8" бе първият български филм след шестгодишна пауза, който проби в официалната селекция на "Берлинале" тази година.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини