Германия дава от 3000 до 5000 евро на всеки, който си купи електромобил

Германското правителство реши да въведе парични дотации за всеки, който закупи автомобил с нулеви вредни емисии. Сега, всеки който след 1-ви юли 2016 година закупи електромобил, ще получи 5000 евро от държавата. За юридическите лица - фирми и предприятия, сумата е 3000 евро.

Министерството на икономиката, транспорта и опазване на околната среда прогнозира, че в този сектор общата сума ще надвиши 1,3 милиарда. Около 40% от тази сума ще бъде изплатена от производителите на електромобили. Ще са необходими и немалки суми за развитие на съответната инфраструктура - построяването на около 15 000 станции за зареждане на електрически автомобили, както и някои други структури и мощности.

Държавните структури на Германия планират цялостно използване на електромобили. На първо време, всеки пети автомобил, закупен с бюджетни средства, ще работи с електрическа тяга. Очевидно предстои голямата автомобилна електрификация на цялата държава. През 2015 година в Германия бяха продадени около 12 000 електромобила, а според прогнозите на експертите, само след 5 години броят електромобили в Германия трябва да превиши 1 милион.

Използването на електромобили става все по-масово, а тяхното зареждане с помощта на енергия, натрупана чрез слънчеви панели, наистина може да изчисти замърсената природа.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини