Geely JiYUE 01 - китайският автомобил, от който Tesla има защо да се страхува

През последното десетилетие свикнахме с идеята, че Tesla е лидер при разработката на електрически автомобили, както и в преосмислянето на автомобила като цяло.

Американците ни представят бъдеще, в което автомобилът не е просто средство за придвижване, а също персонален шофьор, личен асистент, дом на колела, център за забавление и т.н.

Но, както ще видим и по-долу, има компании, които не са чак толкова известни, но имат смелостта да развиват идеи, които дори инженерите на Tesla още не са експлоатирали.

Един от примерите идва от Китай и се казва Geely JiYUE 01. Geely има опит в конструирането на електрически автомобили и JiYUE е плод на това. Идеята е да се предлага във версии с един и два електромотора, всеки от които разполага с точно 268 к.с. Това означава, че при вариантът с два мотора, мощността на JiYUE 01 достига 536 к.с., които според каталожните данни са способни да изстрелят колата до 100 км/ч за 3.8 секунди.

Освен броя на моторите, клиентите ще могат да избират и между две различни батерии - с капацитет 71.4 и 100 кВч. В зависимост от батерията, колата ще може да измине съответно 550 и 720 км, като е важно да се уточни, че тези данни са според китайския тестов цикъл, а не WLTP. Чрез бърза зарядна станция, батерията може да бъде заредена за 30 минути до 80% от капацитета си.

Всичко това не е нещо, което да изплаши равностоен модел на Tesla. По-интересна е възможността на Geely JiYUE 01 в областта на автономното шофиране. От китайската компания описват модела, като първия си безпилотен автомобил, използваш изкуствен интелект. Нещо повече, JiYUE 01 е първият сериен автомобил, който използва набора от решения за автономно шофиране Apollo, дело на китайската компания Baidu. С по-прости думи, колата ще е способна на автономно шофиране от Level 4, при което не е необходимо никакво човешко действие за управлението на колата.

Baidu е един от най-големите производители на системи за изкуствен интелект. Компанията представя своето Apollo през 2017 г., което разчита на чипове Qualcomm 8295 в кокпита на автомобила, NVIDIA DRIVE Orin чипове, 11 камери, 12 ултразвукови радари, както и милиметрови радари, за да се ориентира въпросното превозно средство в пространството без произшествия.

Системата може да извършва много действия, сред които да сменя ленти, да изпреварва, да маневрира, да се качва и слиза от магистрали, на преодолява различни препятствия на многолентови пътища и т.н. В по-населени райони, технологията разпознава кръстовища, светофари и дори дава път на пешеходци, когато това е възможно. Всички останали мейнстрийм технологии за безопасност, също ще бъдат налични.

Нещо повече, Geely обещавата, че JiYUE 01 ще бъде "първият автомоибл в света, който ще поддържа гласови команди, с помощта на които автомобилът ще може да бъде паркиран "дистанционно", докато шофьорът е извън него. Иначе казано, собствениците ще могат да заявят колата да се паркира сама на до два километра дистанция от човека, който дава инструкциите чрез своя смартфон.

Понастоящем функцията се поддържа от 90% от магистралите в Китай, но само от три големи града в страната - Ханжоу, Пекин и Шанхай. До края на годината, обаче, автоматичното паркиране с гласова команда, се очаква да бъде достъпно за ползване в над 200 от градските центрове в страната.

Всички знаем как през годините електромобилите повдигнаха редица въпроси относно безопасността. От ненадейни пожари до заключени врати при паднала батерия, това не е нещо, което ще притеснява собствениците на новия китайски JiYUE 01.

Колата е оборудвана с независим източник на електроенергия за вратите, което също е рекламирано като новост в индустрията. Системата ще осигурява нужното минимално количество ток, благодарение на което вратите ще могат да се отворят при нужда, без значение, че зарядът в основната батерия е напълно изчерпан.

Друга нова екстра е AI асистент, наречен SIMO, който също е дело на Baidu и ще улеснява работата с различни функции на колата. Системата ще работи както с глас, така и с жестове и дори мимики. Подобна технология е не просто удобна, но и необходима, тъй като на борда липсват почти всички стандартни бутони и контролери.

Китайците твърдят, че новият асистент ще е изключително способен и ще разпознава реч със скорост 500 милисекунди, разговор между четирима души, както и непрекъснати диалози.

От Geely казват, че всичко гореизброено ще бъде широкодостъпно по китайските пътища след официалната премиера на автомобила. Все още обаче не е ясно кога ще се състои тя. Добрата новина е, че автомобилът със сигурност ще излезе на пазара и ще бъде последван от втора машина, също толкова способна, която предстои да бъде обявена.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини