На борда на горящия край Нидерландия товарен кораб има 500 електромобила, а не 25

Нидерландските власти се опитват все още да изгасят пожара, който бушува от няколко дни на товарен кораб край бреговете на Нидерландия, предадоха световните агенции.

Огнеборците се опитват да избегнат евентуална екологична катастрофа край северните брегове на страната, където гори товарният кораб, превозващ и електромобили, отбелязва Франс прес.

Плаващият под панамски флаг "Фриймантъл хайуей", остава прикрепен към влекач, за да не се преобърне и потъне, но дрейфува на запад заради вятъра и морските течения, според нидерландската брегова охрана.

Засега корабът не се е озовал на морски път и не пречи на трафика, но температурата на борда му остава много висока и изгасяването на пожара остава трудно, заяви говорителят на бреговата охрана Едуин Гранман.

Ако корабът се преобърне и потъне, има риск за околната среда. Според представители на бреговата охрана пожарът може да продължи още няколко дни.

Причината за огнената стихия на борда на плавателния съд си остава неизвестна. Собственикът на кораба е японската морска компания "Шоей Кисен Кайша". 

На борда на кораба има над 3700 превозни средства, сред които и електромобили и се смята, че някой от тях може да е в основата на пожара,  избухнал малко след полунощ на вторник срещу сряда. 

Същата японска компания е собственик и на кораба "Евър Гивън", който заседна и блокира Суецкия канал през 2021 г.

"Фриймантъл хайуей" тежи 18 500 тона. Той потегли от германското пристанище Бремерхавен за Порт Саид в Египет, преди да се отправи оттам за Сингапур, която беше финалната му дестинация. 

Екипажът му, съставен от индийци, бе евакуиран. Но по време на евакуацията един от 23-те моряци почина в спасителната лодка, а няколко други моряци бяха ранени, съобщават местни медии.

Според нидерландската новинарска агенция АНП на борда на кораба има 500 електромобила. Това е много повече от първоначално обявените налични там 25 електромобила. Информацията агенцията е получила от компанията "Ки Лайн", която е наела кораба от неговия японски собственик. 

Батериите на електромобилите се гасят по-трудно, отбелязва агенцията.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини