Мегаинвеститорът, който Кирил Петков доведе, взе, че фалира

Next e.Go не успя да стартира производство и в Северна Македония

Германският производител на електрически превозни средства Next.e.Go Mobile SE е подал молба за банкрут, съобщи специализираното издание WirtschaftsWoche, цитирано от 24 часа.

Фалиралата компания беше гордостта на Кирил Петков и негов основен коз за влизане в голямата политика по времето когато беше служебен министър на икономиката. Харвардският възпитаник и стартъпа от Федералната република дори организираха лъскаво медийно събитие, на което обещаваха да изградят голям завод за електромобили в Ловеч и да разкрият до 5000 нови работни места.

Next e.Go Mobile трябваше да инвестира 140 млн. евро в производството у нас.

Петков добави, че правителството ще предостави общо 34 млн. евро за подкрепа на Next e.Go Mobile на три транша. Първият транш трябваше да бъде изплатен, когато компанията започне да произвежда своите електрически автомобили, а последният, когато продажбите й достигнат 20 000 автомобила годишно.

Планираше се фабриката в Ловеч ще бъде изградена в индустриален парк от над 160 000 кв.м, с над 65 000 кв.м покривна площ. А когато заводът достигне пълен капацитет, на всеки 15 минути по едно превозно средство да напуска поточните линии.

После Next e.Go Mobile ревизира плановете си и заяви, че ще строи завода си не в България, а в Северна Македония.

Компанията заяви, че решението за подаване на молба за откриване на производство по несъстоятелност е взето „на фона на последните негативни развития и предизвикателства“ в индустрията за електрически автомобили и „нестабилността на капиталовите пазари“.

В същото време Дирекцията за технологично-индустриални зони за развитие (TIRZ) на Северна Македония обяви, че е спряла държавната помощ за компанията e.GO за изграждането на фабрика за електрически превозни средства в Тетово.

TIRZ обяви, че „поради неплатежоспособността на компанията „майка“ (Next e.GO mobile в Германия), изпълнението на договора и всяка процедура, предвидена за отпускане на публични средства на компанията e.GO, се спира.”

Правителството на Северна Македония подписа споразумение с германската компания Next e.GO mobile на 14 август 2022 г. в Тетово за държавна помощ за инвестиция на този немски производител на електрически автомобили в „зоната TIRZ“ на Тетово.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини