Местан вещае краха на ДПС

"ДПС е изчерпано като модел и за тази паритя започва обратното броене." Това каза изключеният от движението Лютви Местан пред инициативния комитет за учредяването на партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ). В залата се на столичния гранд-хотел "София" се събраха около 200 човека, които ще поставят началото на новата формация. В продължилото около 20 минути изказване, Местан отправи остри критики към ДПС, чийто председател беше до края на декември миналата година, когато беше брутално отстранен от поста и изключен от партията след реч на почетния председател Ахмед Доган.

Местан за пореден път нарече словото на Доган "стратегическа грешка". "С речта си Доган разцепи ценностно ДСП. Тази реч е ценностен вододел", каза той. И посочи, че няма автентичен депесар, който да определя натовската декларация за гаф или политическа грешка. Именно тази декларация в подкрепа на свалянето на руския самолет от турските военни стана формалният повод за свалянето на Местан от поста и последвалото изключване от партията. Според Местан с това изказване на Доган окончателно са паднали маските и се е видяло двуличието на ДПС. "От една страна красивото и либералният етикет и от друга - механизмите на вътрешнопартийно устройство и начинът на вземане на решения в една по същество тоталитарна машина", каза Местан.

Той обясни сегашното осъзнаване каква партия е ДПС и досегашното затваряне на очи пред проблема с правенето на "компромис в името на единството". "Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш. Единство, разбирано като аз съм единствен и ще ме слушате безропотно, независимо дали съм прав или греша, не е единство, а авторитаризъм", заяви Местан.  

Бившият председател на ДПС посочи, че няма никакви илюзии, че ще е лесно на хората, които ще влязат в новата формация. "Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който е решил да ни последва. Чрез включването на специалния инструментариум на държавата, чрез продуцирането на мита за националния предател, който щял да основе протурска партия", заяви той.  

Местан заяви, че новата формация ще бъде "истинска автентична либерална партия". "Ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва", каза той. По думите му формацията ще разчита на гласовете на всички български граждани – българи, турци, роми, евреи и дори арменци. "Всички, за които етнорелигиозното развитие не е заплаха за националната сигурност, а богатството на България", каза Местан. И добави: "В основата на нашата идея е идеята за реална, а не фиктивна правова държава. Това означава България на конституцията и законите, а не на задкулисието и олигархията. България на истински свободното слово, а не на медийните бухалки", каза Местан. И обяви, че ДОСТ ще бъде радикално натовска евросъюзническа партия.

Местан нарече част от присъстващите в залата "герои на българската свобода", заради участието им в съпротивата срещу възродителния процес. Сред учредителите на новата партия е Неджметин Хак, който е един от създателите на Турското национално-освободително движение през 1985 г. и негов ръководител. В новата формация ще бъде и още една знакова фигура от съпротивата срещу възродителния процес в Джебел – Исмет Исмаил – Паниша. В залата беше и Мехмед Ходжа, който първи се опита да се противопостави на политиката на Ахмед Доган в началото на 90-те, но напусна ДПС. "Всички  бяхме наречени от определени медии, известни като медии на депутата Делян Пеевски, с обидните думи пандизчии и хора, събрани от "кол и въже". Някой нарича хора от "кол и въже" героите на българската свобода", каза Местан.
Капитал

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини