Местан не призна резултатите от изборите,иска имунитетите на патриотите

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан не признава изборите за честни и прозрачни и поиска касирането им. Той сподели това свое намерение на пресконференция на партията, дадена днес.

„Изборите за 44 то НС са проведени в условия на

тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция.

След обявяване на официалните резултати от ЦИК официално ще искаме касиране на резултатите”, заяви той.

„Ограничен кръг от органи могат да сезират Конституционния съд. В България има практика оспорване на изборните резултати да става през главния прокурор. Възнамеряваме това искане да направим отново чрез главния прокурор. Виждаме новите избори незабавно”, посочи Местан.

„За нас не е приемлив какъвто и да е вариант за съставяне на правителство с патриотите, или със сараите

защото смятаме, че това образувание трябва да се отстрани от политическия живот на България. Единственият изход са нови избори, които да се приведат при стриктно спазване на българската Конституция, при спазване на изборните права на българските граждани, което ще има за резултат участие на ДОСТ”, заяви лидерът на ДОСТ.

Местан определи така избраното 44 НС като непредставително.

„В него отсъства категоричното евроатлантическото направление - няма ни нас, нито десните партии. При това положение всеки един от възможните варианти за съставяне на правителство е категоричен неприемлив, ще бъде опасен за страната ни.

Какъвто и да е вариант за отстраняване на правителство ще бъде заложник или на фашистите или на сараите. ДОСТ е с бъдеще, ще бъдем представени в следващия парламент, не говорим за 4 %, а за изместване на ДПС от традиционните райони на тази партия.

Никой не може да спре ДОСТ вълната, която идва”,

предупреди Местан.

Освен това лидерът на ДОСТ обяви, че ще сезира Сотир Цацаров, с който иска пълно разследване на блокадата на границата от патриотите. Той призова Цацаров да свали имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

„Самозабравили се лидери от т. нар обединени патриоти безчинстваха на границата,

упражнявайки и физическо насилие върху българските граждани, които идваха в родината си, за да осъществяват конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по изборен кодекс да гласуват. Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъпление”, посочи лидерът на ДОСТ.

Относно представянето на партията му на изборите Лютви Местан определи постигнатия резултат като „уникален“. „Категоричната ни оценка е, че Обединение ДОСТ, в частност партия ДОСТ, постигна

уникален резултат за партия, която беше едва на 6 месеца от регистрацията си.

Тези над 100 хил. гласа разбиха монопола на ДПС в етнически смесените райони. Всеки един от тези 100 хил. гласа е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и много смели български граждани.

Те подкрепиха ДОСТ, въпреки тоталната репресия, на която избирателите и обединението бяха подложени от страна на партиите и държавните органи. Постиганият резултат на ДОСТ щеше да бъде достатъчен за влизане в 44-то НС, ако спрямо ДОСТ не беше разгърната съзнателно планирана, агресивна кампания и противоконституционни и противозаконни действия, заяви Местан.

Източник: БГНЕС     Редактор: Надежда Неменски

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини