Местан: В България се ограничава свободата на сдружаване само на турския етнос!

Изображение 1 от 4

    В България се ограничава свободата на сдружаване само на турския етнос. Решението на Софийския градски съд повдига въпроса защо не се позволява политическото представителство само на един етнос. Проблемен е турският етнос. Това заяви в Кърджали председателят на ПП Демократи за отговорност, свобода и толерантност /ДОСТ/ Лютви Местан. Той определи отказа на СГС да регистрира неговата политическа формация като брутален акт за ограничаване на конституционното право на сдружаване на българските граждани,като акт на дискриминация. Според него решението на на софийските магистрати ще отключи нова енергия за ДОСТ. Макар и нерегистрирана партията е част от активния политически живот на страната. ДОСТ е първата антиолигархическа и демократическа партия в България. Тя е против рефлекса на представителите на малцинствата да се гледа като хора от второ качество, подчерта Местан.

    Лидерът на ДОСТ сподели, че вече е сезирал посланиците на ЕС и НАТО за решението на съда и оценката за него от партията му. Той посочи, че не очаква политическа намеса в работата на магистратите. Просто бил длъжен да го направи.

    Местан обяви, че още в понеделник ДОСТ ще внесе жалба във Върховния касационен съд срещу решението на СГС, както и ще поиска отвод на съдията, заради пристрастност и необективност.

    Той коментира два от мотивите на магистратите като се спря подробно на тълкуването на името на партията, което на турски означава „приятел“. Местан посочи,че и други партии имат названия които са на чужди думи възприети от българския книжовен език като ГЕРБ и Атака, но никой не им създава проблеми. Местан отбеляза, че името на ДОСТ е абревиатура, включваща три ключови думи за либерализма :свобода, отговорност и толерантност. Размяната на местата на две от тях е случайно. Асоциацията с думата дост,включена в българския тълковен речник е стечение на обстоятелствата, подчерта Местан.

    Той коментира и мотива на съда, че членската маса на партията е от турски етнически произход и че тя била етническа. Политикът посочи, че всяка една от 400 политически формации в страната има преимуществено членска маса от един етнос, но това не ги прави етнически. Турците второ качество хора ли са, попита риторично Местан. Той определи този мотив като противоконституционен и оповаващ се на дискриминация на етническа и религиозна основа. Дали една партия е е етническа или не произтича не от състава й ,а от целите й. ДОСТ е национална либерална партия, категорично отсече Местан.

    Има партии, сред които ДПС, които изпаднаха в непрекрит ужас от ясния евроатлантически профил на новата партия, подчерта още Местан. На всяко антидемократическо директно действие има равна по сила и обратна посока демократично противодействие, не пропусна да отлележи лидерът на ДОСТ.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      12
      123
      5 -2
      17:58, 8 юли 2016
      Туй звучи като признание,че дост е етническа турска партия. Нещо което никога не е будило съмнение. Нещо повече даже е на верска основа. А както агент павел много добре знае, това е забранено от конституцията на република българия, за която мй въобще не му пука. Освен това турците си имат вече етническа партия -дпс. Това, че не се дава възможност за алтернативна, за да може все да са на власт не " ограничава свободата на сдружаване на турския етнос". П.с. Нито циганите, арменците, нито власите, нито помаците, нито македонците или които и да е дружи малцинства имат партии.
    Последни новини