Свалят имунитета на Сидеров, ще става хайдутин. Преглед на печата

Сътресенията около местния вот са  водеща тема за вестниците в четвъртък.

„Граждани се оплакват в мрежата: Липсват преференции и гласове за кандидати
Липсващи преференции, промяна на резултатите в изборните протоколи, предадени на ОИК, и липсващи гласове - за такива изборни нарушения се оплакаха десетки граждани в социалните мрежи. Същият вид грешки при отчитане на резултатите от вота са забелязани и от партии. Кандидат на РБ за съветник в София, поставен на едно от последните места в листата, е открил, че в протокола на секцията, в която е гласувал, няма нито един преференциален глас за него. Това значи, че дори собственият му вот не е бил отчетен, както и на още петима негови близки.
"Бясна съм. В моята секция поне трима души със сигурност сме гласували с преференция за Виктор Лилов. В обработения протокол на секцията, качен на сайта на ЦИК, няма нито една преференция за Виктор. Къде са ни преференциите?!", възмути се социологът Светла Енчева, която е гласувала в София.
Протокол, по който е драскано, а отдолу пише, че поправките са "нула" и в който вотът за определени кмет и общински съветници не е зачетен, откри избирателят Константин Мравов. "Моят глас за общински съветник и кмет на "Зелените" изобщо не е отчетен в общото преброяване на бюлетините в секцията. По-надолу в таблицата с преференциите е отбелязан и моят вот, и този на още двама души", обяснява той. Неговият глас е отбелязан в сканираната версия на протокола на секцията, но в онлайн обобщението на данните вотът му не фигури..." - в. „Труд".

„БСП поиска от президента Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност заради хаоса по време на изборите.
Това стана с декларация от парламентарната трибуна, прочетена от лидера на столетницата Михаил Миков.
„Това бяха най-мръсните избори у нас след 1989 година", категоричен беше социалистът, като дори добави, че демокрацията у нас е застрашена.
Според Миков в неделя се е случила подмяна на вота и нагла манипулация, която е продължила и с пренаписването на протоколите на СИК.
„Абсурдно е и до днес да не се знае каква е била избирателната активност", обяви той, като добави, че това са абсурдите на „демократичните" избори.
„Финалът на краха на демокрацията у нас ще бъде, ако идната неделя балотажът се провали, заради невъзможността да се отпечатат бюлетините навреме", предупреди Миков и подчерта, че вече имало такива сигнали до НС." - в. „Стандарт".

"Заложниците" в "Арена Армеец" съдят държавата за незаконен арест
Безпрецедентният хаос при приемането на изборните протоколи и бюлетини в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, който направи над 5000 души "заложници" в продължение на две денонощия, ще повлече вълна от жалби и искови молби срещу държавата.
119 членове на секционни избирателни комисии (СИК) вече са се оплакали в прокуратурата, че са били незаконно задържани в столичната спортна зала "Арена Армеец", съобщиха от държавното обвинение. Те са били заключени там часове наред, а заради нечовешките условия по предаване на чувалите с бюлетини към залата непрекъснато хвърчаха линейки. 117 души бяха прегледани от медицински екипи, 12 души бяха приети в болница. Заключените писаха апели за помощ по прозорците и се оплакваха, че нямат възможност да излязат. Централната избирателна комисия (ЦИК) се опита да тушира проблема, като изпрати смешните 50 походни легла в залата и храна, за която хората разказват, че се редили дълго на опашка.
В жалбите си служителите на СИК твърдят, че са били задържани незаконно. Те питат по чие разпореждане е станало това и защо не са били уведомени по реда на НПК за ареста си. Другият въпрос е защо не са били освободени, след като ситуацията била показана по медиите. Подобен казус съществува и с няколко десетки души, които две денонощия мръзнаха около "Арена Армеец". Това са били шофьорите от всички столични общини, които са имали за задача да извозват до секционните комисии членовете им, предали чувалите с книжата. Тъй като нямало никаква организация и не се знаело кой кога ще излезе, общинските служители прекарали два дни пред залата, мръзнейки, без храна и без достъп до тоалетна.
Все още не е ясно дали прокуратурата ще започне разследване за действията на ОИК..." -  „Сега".

„Изборните книжа от секционните комисии след балотажа в неделя ще се приемат в зала 1 на НДК. Това съобщи в предаването "Още от деня" по БНТ областният управител на София Веселин Пенев.
Минути преди това омбудсманът Мая Манолова апелира в същото предаване, че трябва да се осигури подходяща зала след проблемите в "Арена Армеец". Там носещите бюлетините изкараха 40 часа в очакване да се приемат книжата, а над 100 души потърсиха медицинска помощ.
Промяната на мястото е договорена още когато се разбра, че не може да се ползват за втория тур на изборите "Арена Армеец" и другите две по-големи зали - " Универсиада" и "Фестивална", посочи той." - в. „Дневник".

„Решението дали да се прекрати мандатът на ЦИК ще бъде взето след втория тур на местните избори в неделя. Това е решил коалиционният съвет в Народното събрание. "Тази тема бе обсъдена в коалиционния съвет, необходими са промени. Ще се анализира практиката на тези избори, които може би са най-сложните за организиране и за това изпъкнаха толкова проблеми. Депутатите ще решат", разясни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
МВР шефът смята, че полицията се е справила много добре с охраната на първия тур на вота. Според Бъчварова вината за хаоса с предаването на протоколите в софийската зала "Арена Армеец" е изцяло на Централната избирателна комисия. "Аз не прехвърлям вина - това е тяхна отговорност. Съжалявам за всички неприятности, които хората са изтърпели - те са недопустими. Надявам се депутатите да приемат промени, така че да направят изборната администрация много добре работеща. Навярно помните как беше приет и наложен този закон. В момента трябва да се справим с всички грешки, които са в него", коментира Бъчварова. Тя се обяви за разграничаване на правомощията и отговорностите на всички органи и институции при провеждането на избори. На въпрос за подготовката за балотажа вътрешният министър уточни, че организацията е много точна." - в. „Стандарт".

„Съвпадението на партийния номер с номера на кандидат в листата, станал известен като феномен 15/15, не подмина и тези местни избори. Листите за общински съветници на ГЕРБ, Реформаторите, БСП, АБВ, ВМРО и "Атака" в София се разместват, показва справка на "Дневник" в протокола на общинската избирателна комисия.
В ГЕРБ 15-ият в листата Силвия Христова е била отбелязана 10 138 пъти. Тя изпреварва всички кандидати пред себе си с изключение на първия в листата, защото бюлетините с неотбелязана преференция се считат вот за него. На практика обаче първи е Йорданка Фандъкова, която е избрана за кмет на столицата. Така Христова става първа. ГЕРБ вкарва общо 30 съветници.
Точно с номер 15 Момчил Неков изпревари дори и партийния лидер Сергей Станишев в листата на БСП за евроизборите през 2014 г., когато за първи път се гласуваше с преференция.
Втората политическа сила - Реформаторски блок, също е с променена листа заради дадени гласове за 27-ия в листата, какъвто е номерът на коалицията. Така Николай Толчев от ДСБ е събрал 1727 и влиза в общинския съвет като пети - след водача Трайчо Трайков (Граждански съвет), четвъртата Марта Георгиева (ДСБ), която има най-много преференциален вот - 3096, вторият Прошко Прошков (ДБГ), който влиза трети с 2949 преференциални гласове, следва осмият Иво Божков (ДСБ), който влиза четвърти с 2363 преференции. Блокът има 11 съветници.
БСП отново е в капана на сгрешената преференция. Марин Стоянов, който е 39-и в листата, какъвто е партийният номер в бюлетината, събира 1516 гласа за себе си. Така той влиза като втори в общинския съвет от левицата, като само първият в листата Калоян Паргов е пред него, защото му се зачитат и неотбелязаните с преференция бюлетини. Паргов е събрал и 1256 преференции. Социалистите имат седмина съветници..." - в. „Дневник".

Внезапната новина за продажбата на БТК от руска банка също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Руската ВТБ Капитал е обявила за продажба българската телекомуникационна компания "Виваком", съобщава в. "Комерсант". За целта е наета водеща консултантска компания, която да придвижи по-бързо сделката.

ВТБ Капитал може да стартира незабавно процедурата по продажба заради мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на фирмата InterV. Тя е базирана в Люксембург и е индиректна холдингова компания на "Виваком", като бе обявена в неплатежоспособност още през май тази година. Кредитът е бил гарантиран със 100 процента от акциите на InterV, които след фалита остават притежание на ВТБ Капитал.
ВТБ Капитал и фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) придобиха съвместно "Виваком" през 2012 г..." - в. „Сега".

„Виваком" може да има нов собственик
Достатъчно толерантно се отнесохме към акционерите, които на 22 май 2015 г. трябваше да върнат мостовия кредит от 150 млн. евро, коментира Милен Велчев, главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" в България
До 10 дни една от най-бързо развиващата се у нас компания - "Виваком", може да има нов собственик.
Това прогнозираха финансисти, след като световната агенция Ройтерс съобщи, че "ВТБ капитал" - инвестиционното поделение на руската банка ВТБ, е наела световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на най-големия български телекомуникационен оператор "Виваком".
"Надяваме се процесът да бъде приключен бързо", казва пред Ройтерс Милен Велчев, който е главен изпълнителен директор на "ВТБ капитал" за България.
През ноември 2013 г. собствениците на телекома взеха 150 млн. евро мостов заем от ВТБ банк, като агент по набирането стана самата руска финансова институция. Срокът парите да бъдат върнати бе 22 май 2015 г.
Компанията БТК има сложна верига на собственост - 43% бяха на Цветан Василев, който чрез подставени компании тегли заеми от Корпоративна търговска банка, за да закупи тези проценти. После чрез сложна офшорна схема процентите стават собственост на неясни фирми. Други 33% от БТК са на руската ВТБ през "ВТБ капитал", а останалите 23% са на кредитори на компанията. Един от тях - американецът Майкъл Тененбаум, е в надзора на БТК.
На 22 май 2015 г., когато 150-те милиона евро трябваше да бъдат върнати, КТБ е затворена и вече е известно, че фирми бушони са изтеглили пари от нея, за да закупи Цветан Василев своя дял, а самият банкер е беглец в Сърбия..." - в. „24 часа".

„Руската банка VTB Capital е наела консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на БТК. Това съобщи самата инвестиционна банка, цитирайки своя изпълнителен директор Ник Хът. От своя страна бившият финансов министър Милен Велчев, който в момента е изпълнителен директор на VTB Capital в България, заяви пред Ройтерс, че се надява процесът да приключи бързо. Велчев е и член на надзора на БТК.
VTB Capital е един от акционерите в БТК, като притежава 33% от капитала й, но има право да продаде цялата компания. Причината е, че тя е заемодател на телекома и БТК в момента й дължи към 185 млн. евро. 35 млн. евро от тази сума са лихвите върху главницата по заем от 150 млн. евро, който бе отпуснат на БТК през ноември 2013 г. с посредничеството на руската банка. Едно от условията по заема беше той да бъде върнат до 22 май 2015 г., а това не е станало. За обезпечение по кредита бе определена регистрираната в Люксембург компания „Inter V", която държи 100% от БТК и която всъщност се продава в момента.
"Уверени сме, че ще възстановим цялата ни дължима сума. БТК има стабилен бизнес, със солидни финанси и здравословен счетоводен баланс", е казал Милен Велчев пред Ройтерс.
В съобщението на VTB не се казва коя е консултантската компания, но се определя като една от четирите най-големи в света. Не се казва и какви са сроковете за подаване на офертите. Според вестник „Капитал" става въпрос за „Ernst and Young" и сроковете всъщност са отминали, като са получени 4 оферти.
Сделката за БТК обаче се усложнява от това, че акциите на люксембургското дружество „Inter V" са запорирани от тамошната прокуратура по искане на българската...
Българското правителство може да блокира със свои решения предстоящата сделка, но може и да я разреши. Причината е, че две правителствени институции са наложили запор върху акциите, които люксембургското дружество Inter V притежава в БТК. Единият иск е на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която наложи запор върху всички притежавани от люксембургското дружество акции в БТК. Искът е на стойност 963 млн. лв. Преди това запор бе наложен и от страна на данъчните. Според неофициална информация сделката може и да бъде разрешена от правителството срещу 120 млн. евро, които да се платят на държавата. Само тогава институциите ще вдигнат запорите..." - в. „Труд".

Хулиганската проява на Волен Сидеров в НАТФИЗ и снемането на депутатския му имунитет също са сред водещите теми на вестниците.

„Новосъздадената днес временна парламентарна комисия реши да предложи на Народното събрание да свали депутатските имунитети на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на заместника му в партията Десислав Чуколов. Това обяви председателят на комисията Димитър Главчев (ГЕРБ) след спешното заседание на комисията още днес, което внезапно се оказа при закрити врати.
Депутатите от комисията обсъдиха днес само първото искане на главния прокурор от Сотир Цацаров от 12 октомври, с което иска да се даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров и Чуколов за хулиганските им прояви при магазинчето на ул. "Раковски" на 9 октомври. Защото само по него е изтекъл 14-дневният срок, в който Чуколов и Сидеров можеха да се откажат сами от имунитетите си...
Сидеров нарече комисията трибунал и заяви, че решението ѝ е поръчано от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Сидеров се възмути и от засекретяването  и нарече това края на правовия ред и парламентаризма в България.
Той говори пред журналисти пред вратите на залата, в която се провеждаше заседанието, придружаван от съпартийци и поддръжници, които също настояваха да влязат, но не бяха допуснати." - в. „Дневник".

„Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще става хайдутин. В хайдушко движение като израз на мощна гражданска протестна вълна той вижда единствения начин за промяна в държавата.
Оттук нататък никакви избори и игри на политика не могат да променят нещата освен мощен граждански протест и може би хайдушко движение, заяви Сидеров от трибуната на НС...
България е територия, в която правителството и главната прокуратура се командват от американското посолство, каза още Сидеров. Американци диктували и работата на парламента.
Поводът за гневните думи на националистическия лидер бе решението на парламента да създаде специална комисия за сваляне на неговия имунитет и имунитета на заместника му Десислав Чуколов...
Още преди депутатите да се захванат с казуса, край парламента започнаха да се събират привърженици на "Атака". Те заеха позиции откъм храма "Св. Ал. Невски". Към 9 ч, когато депутатите трябваше да започнат работа, обаче на площада имаше едва 60-70 човека, които по-късно стигнаха до стотина. Те развяваха български и руски знамена, както и партийни символи..." - в. „24 часа".

„Поведението на Волен Сидеров в нощта на изборите е опит да се мобилизират симпатизантите на Атака. Това коментира председателят на 39-то Народно събрание проф. Огнян Герджиков пред "Фокус". Той бе категоричен, че не може заради поведението на Сидеров да се отнема депутатския имунитет извън пленарна зала, защото това би ни върнало във времената от 1944 година.
„Депутатският имунитет е едно демократично постижение от много десетилетия и няма развита държава, където да няма такъв имунитет. Това неслучайно е така, защото по този начин много лесно може да се контролират опозиционните лидери, когато те пречат на управляващите. В подобни ситуации с репресията на държавата може да бъде контролирана опозицията. Това е дълбокият смисъл на депутатския имунитет", каза проф. Огнян Герджиков.
Той допълни, че не може заради един случай да бъде нарушавано законовото правило. Според него, падането на имунитета на народните представители би дало възможност на управляващите да се разправят с опозицията." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини