Медицинският хеликоптер ще каца и на магистрала „Струма“

Вертолетното летище до тунел „Железница“ вече има регистрация, въздушна линейка ще стига до него за 30 минути

лавна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната, което се намира в непосредствена близост до тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни ситуации в участъка на тунела, както и в целия регион. По данни на авиационния оператор „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД, след получаване на сигнал, хеликоптерът ще стига от София до тунел „Железница“ за 30 минути.

До момента България разполагаше с три болнични вертолетни летища в София и по едно във Варна, Панагюрище, Русе и Велико Търново. „Струма“ е първата магистрала, която разполага с хеликоптерна площадка.

БТА припомня, че на 18 март т.г. „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД получи сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Тогава се проведе и първият демонстрационен полет с българския медицински хеликоптер, дошъл у нас в началото на годината. Министърът Гвоздейков заяви, че пилотите за втория хеликоптер в момента се обучават в Италия. Усилено се работи и върху подготовката на втората оперативна база, която ще бъде на територията на летище Бършен, Сливен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини