Ансамбъл „Изворче“ от Крумовград грабна златния „Орфей“ в Китен

Ансамбъл за изворен фолклор „Изворче“ от Крумовград стана носител на Гран при Златен „Орфей“ от XI Международен фолклорен фестивал «Евро фолк – Черно море» 2015. Президентът на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали (ЕАФФ)Калоян Николов връчи наградата на победителите след заключителните изпълнения на съставите на сцена Лятна естрада в Китен.

Фолклорните изпълнители от НЧ „Кирил и Методий“, с Егрек, община Крумовград впечатлиха и жури, и публика с пъстрите носии, ушити по съхранен модел от преди 150 години. И до ден-днешен във всяко семейство, в което се ражда момиче, се шие такава носия. И още един малко известен факт, с който егрекчани се гордеят е, че селото им е единственото в България с пет работещи мелници, правени преди два-три века, пишат черноморски медии.
Призьори в тазгодишното издание на «Евро фолк – Черно море» станаха още три фолклорни формации – танцьорките от «Студененска традиция» от село Долна студена, област Русе, женски народен хор към НЧ «Развитие-1902» – село Мерданя, община Лясковец и Фолклорна формация «Веселина» към НЧ «Развитие-1879» – град Севлиево.Наградите връчи маестро Георги Янков – диригент и музикален специалист.
Без вас нямаше как „Евро фолк – Черно море“ да бъде факт. Продължавайте да предавате корените на децата ни, за да ни има и в бъдеще, каза президентът на ЕАФФ Калоян Николов при закриването на 11-то издание на фестивала и пожела на участниците и в следващите години отново да бъдат заедно на сцените в Приморско и Китен.
По традиция носителите на Гран при зарадваха отново публиката със своите изпълнения, а за финал на фолклорното събитие се изви голямо българско хоро.
Първото издание на Международния фестивал е през 2005 година  и от тогава до днес на сцени в градовете Обзор, Царево, Лозенец, Ясна поляна и Приморско своя талант и културна идентичност са показали хиляди участници. Носители на голямата награда са били състави от България, Русия, Латвия, Украйна, Беларус и Азербайджан.
Тази година домакини на фестивала бяха кметство Китен, Народно читалище „Свобода-1948“ – град Китен и община Приморско.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини