12-годишно момиче камикадзе взриви автогара в Нигерия

ИД контролира трафиканти на бежанци през Средиземно море

Момиченце се самовзриви на оживена автогара в Даматуру, Североизоточна Нигерия, като най-малко седем души бяха разкъсани до смърт, а над 30 бяха ранени.

Според очевидци около 12-годишно дете се приближило до тълпата пред гарата и задействало бомба, скрита под дрехите му. Момиченцето най-вероятно е трябвало да влезе вътре, но е видяло охраната, която извършва проверки на всички влизащи, затова се самовзривило отвън.

Проверките на влизащите в гарата бяха въведени, след като сградата неколкократно е ставала обект на самоубийствени атентати. През февруари жена камикадзе се взриви на същата автогара и уби седем души. До вчера никой не беше поел отговорност за кървавата атака, но местни медии припомнят, че ислямистката групировка „Боко Харам“ има практика да използва малки момичета за самоубийствени нападения.

Междувременно медии съобщиха, че екстремистката групировка „Ислямска държава“ контролира трафика на нелегални имигранти през Средиземно море и прекарва свои бойци в лодките с бежанци. Ислямистите притискали трафикантите на хора към Европа, като им давали разрешения да извършват курсове, но в замяна искали 50% от печалбата от всяка лодка.

Това разкри съветникът на международно признатото либийско правителство Абдул Басит Харун, цииран от Би Би Си. По думите му групировката използва и лодките на трафикантите, за да прекарва свои бойци до Европа. Ислямистите често пъти седели в лодките отделно от останалите мигранти и не се страхували от плаването по море, казва Харун.

Бойците използват „лодки за своите хора, които искат да изпратят в Европа и европейската полиция не знае кой е член на ИД и кой – обикновен бежанец“, допълва той и предполага, че бойците планират атаки в Европа.

Източник: http://www.novinar.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини