Скопие изригна: Груйо, отивай си! (видео)

В 14:00 часа местно време в македонската столица Скопие започна най-голямата до този момент антиправителствена демонстрация.

4 лъча с демонстранти тръгнаха от различни точки към центъра на града, събрали на площана в последствие десетки хиляди недоволни от управлението на страната.
До този момент полицията изолираше протестиращите от сградите на властта в центъра, а в началото на месеца се стигна и до сблъсъци.

В началото на митинга от трибуната режисьорът Александър Поповски разказа следната притча: 
"Голям пожар в гората, всички животни се втурнали да гасят огъня - кой с каквото може. Тръгнала и мравка да носи капка вода. Минала врана и я запитала: "Какво правиш с тая капка", запитала враната. "Гася пожара", отвърнала мравката. "С тази капка няма да угасиш пожара", казала враната. "Важно ми е да кажа на коя страна стоя", отговорила враната".

Тук съм, за да покажа на коя страна стоя, обяви режисьорът Поповски:
огато бият полицаите - протестирам, когато притискат студентите - протестирам, когато искат да ме сплашат - много протестирам".

След него студент емоционално се обърна към управляващите -Скъпи политици, вие ни отнехте правото на изразяване. Ако кажа едно нещо, съм ДПМН, ако кажа друго - СДСМ. Студентите не могат свободно да се изразяват. Дори когато седнахме с вас на една маса, вие мислехте как да ни изиграете, а не как да ни разберете.

И днес сградата на властта е отделена от кордон полицаи и заградителни съоръжения, съобщава Максфакс. На издигната сцена обаче с видео стена се излъчват клипове от записите, които лидерът на опозицията Зоран Заев изнесе като "бомби" и които разклатиха стабилността на управлението на ВМРО.

От рано сутринта в столицата има засилено полицейско присъствие, служители непрекъснато извършват и проверка на документите на преминаващите граждани.

Исканията на протеста са за оставката на премиера Никола Груевски и лидера на албанците демократи Али Ахмети. Самият Ахмети призова преди два дни своите привърженици обаче да подкрепят протеста. Първите пристигнали са от Гостивар.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев вчера изнесе поредния запис, който показва как премиерът Гуевски се е опитал да изтъргува дори името на страната "Македония" в продължаващите вече години преговорите с Гърция.

По думите на Зоран Заев правителството е заплашило и частните превозвачи в цялата страна да не превозват протестиращи до Скопие.

Освен това властите планират контрапротест в понеделник, който ще съвпадне по време и място с поредния антиправтелствен митинг. 
Първоначално този контрапротест беше планиран за днешния ден, паралелно с опозиционния. След призиви обаче управляващата партия ВМРО-ДПМЕ изтегли датата за понеделник.

Македонски албанци, живеещи в Швейцария, също излязоха на протест вчера на Площада на нациите пред европейската централа на ООН в Женева. Те протестираха срещу  убийствата в родната си страна. Акцията изрази подозрение, че 22-та  убити при операция на правителството срещу въоръжена група в Куманово.

Припомняме, напрежението в Македония започна в началото на месеца , когато лидерът на опозицията Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания на вече бившия вътрешен министър Гордана Янкуловска как да се прикрият извършителят на убийството на младо момче, опитало се да се качи на трибуната, на която през лятото на 2011-а година е бил премиерът Никола Груевски.

След няколкодневни протести в Скопие, спецчастите проведоха мащабна операция в Куманово  срещу екстремистка групировка, за която операция бяха изразени много съмнения и притеснения.

На 13 май ключови политици напуснаха правителството - вътрешният министър Гордана Янкуловска, транспортният Миле Янакиески и шефът на разузнаването Сашо Миялков подадоха оставки, а премиерът Груевски ги прие.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини