Черноочене или как се създава град в Родопите на пук на обезлюдяването

Черноочене е  пример за това как на пук на обезлюдяването в Родопите ,бавно но успешно от село се създава град. Урбанизацията му върви с бързи темпове и е плод на последователната политика на кмета на общината Айдън Осман.

През последните години Черноочене изживява строителен бум и вече е устремен в придобиването на статут на град. По постоянно местожителство в общината са регистрирани 16 000 души. В Черноочене живеят 2500 жители. За град са нужни 4000.

 Получаването на статут на град е възможно, ако към Черноочене се присъединят периферните населени места Пряпорец, Среднево, Нови пазар, Каблешково. В близост са Божурище и Ябълчене, пояснява кметът Айдън Осман.

  Той посочва, че жилищния бум в Черноочене се дължи на целенасочена политика на общинското ръководство. През последните 15 години за строителство на жилищни кооперации са предоставени над 200 общински парцела в регулация. 90% от новите сгради са построени на общинска земя. Осигурени са е необходимите комуникации.

До дни откриват в Черноочене автогара, обслужваща над 200 пътника едновременно. Очаква се държавна приемателна комисия. Документите са внесени в ДНСК. Това посочи още Айдън Осман.

  Автогарата е поредната придобивка за бурно развиващият се общински център.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини