Двойно се увеличиха случаите на скарлатина,регистрирани в областта,бум на туберколоза

  Двойно се увеличиха през последната седмица случаите на скарлатина в областта.Само за няколко дни от 5 те нарастват на 9.Регистрирани са и 4 болни от варицела.Три са констатираните случаи на туберколоза.Това сочат данните,публикувани от Регионалната здравна инспекция в Кърджали.

Типично за скарлатината е развитието на регионални епидемии в обществени заведения, като сезонният пик обикновено се проявява през месеците от октомври до март. Инкубационният период е 1 – 12 дни, но най-често 2 – 4 дни. Тъй като заболяването е следствие от бактериална инфекция, след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. Контакт с оздравелия след карантинния период не е опасен.

 Общият брой на установените болни от остри респираторни заболявания през последната седмица е 22ма,а на тези с остри заразни заболявания-29.

За периода не са регистрирани хранителни взривове и взривове от вътреболнични инфекции на територията на областта.
 

За Област Кърджали общо диагностицираните лица с COVID-19 от началото на пандемията са 11096, излекуваните лица са 10535, починалите лица са 560, към момента лицата поставени под  карантина са 1.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини