Хиляди потеглиха от цяла Македония за протеста срещу Груевски

Хиляди македонски граждани от различни краища на страната потеглиха днес преди обяд с автобуси, микробуси и лични коли към македонската столица.

 Те ще вземат участие в националния протест срещу режима на Никола Груевски, който ще започне в 15.00 часа българско време, припомня БГНЕС. Подкрепа и участие в него обявиха над 15 политически партии и десетки граждански сдружения. Организаторите на протеста искат незабавна оставка на целия кабинет на Груевски, съставяне на преходно правителство, което да създаде условия за свободни, честни и демократични избори след една година.

 Република Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните 4 месеца бяха направени скандални разкрития за гигантски корупционни схеми, за кадруване в съдебната система, тотален контрол над медиите, за фалшифициране на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора - директорът на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и още няколко министри от кабинета му.

 Срещу режима има и съмнения, че е организирал кървавия инцидент край Куманово на 9-ти май, когато загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени.

 Сутринта над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове.

 В град Куманово в началото на деня имаше полицейски блокади на няколко улици, но по-късно движението бе възстановено.

 В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски. 

 За утре пък е насрочен контрапротест в подкрепа на Груевски.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини