Половината пчелни колонии измрели за година в САЩ

Повече от 2 от всеки 5 пчелни колонии са измрели през последната година в САЩ, изненадващо най-високото ниво на смъртност е било регистирирано през лятото, сочи федерално изследване.

От април 2014 до сега пчеларите са изгубили 42,1% от колониите си, това е вторият най-висок резултат в печалната статистика за последните 9 години, според годишно проучване, в което е участвало и Министрество на земеделието в САЩ.

Резултатите сигнализират, че нещо лошо се случва в агро-екосистемите, казва съавтора на изследването Кейт Дераплейн от Университета в Джорджия.

Но нещата не са толкова отчайващи, колкото изглеждат. Това е така, защото пчеларите отделят оцелелите колонии, създават нови и броя на пчелите отново се увеличава.

Това, което шокира ентомолозите е, че за пръв път пчелите измират повече през лятото, отколкото през зимата. Изследването е установило, че 27,4% от колониите са загинали през лятото, това е ръст в сравнение с 19,8-те процента регистрирани през предходната година.

По-високото ниво на смъртност при пчелните колонии през лятото се сравнява с по-висок процент на заболеваемост от грип при хората през лятото, в сравнение със зимата.

"Не бихте очаквали колониите да измират с такава скорост през лятото", казва съавторът в изследването ван Енгелсдорп.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини