Две пчели със задружни усилия отварят капачка на безалкохолно

Всички признаваме значението на пчелите в нашата хранителна верига като опрашители, но умните същества притежават редица други таланти, включително математически способности, разпознаване на лица и дори използване на инструменти.

Ново видео, първоначално публикувано в Twitter, показва как двойка пчели очевидно развиват оранжевия капак на Fanta, за да достигнат до сладката течност вътре. В днешната епоха на цифрови измами това може да бъде просто умен CGI, но може би пчелите наистина са работили заедно. Те успяват да махнат вече разхлабената капачка на бутилката.

Така или иначе, забавно е да се мисли дали пчелите биха имали мозък, за да направят такъв безалкохолен обир.

Според ViralHog, лицензодателят на видео, придобил кадрите, то е заснето в Сао Пауло, Бразилия от работник в обедна почивка.

"Взех сода от клиент, но скоро пчелите я откраднаха", пише той към видеото. То обърка мнозина в интернет, някои се чудят как такава интелигентност съществува в очевидно много мъничък мозък.

Както научихме през последните години обаче, размерът на животното не е всичко. Първо, малките животни имат много по-малка телесна маса, която мозъчните клетки да управляват, така че естествено ще се нуждаят от по-малки мозъци. В допълнение, сложността на връзките между невроните може да бъде по-важна за когнитивните резултати.

През 1962 г., десетилетие преди спечелването на Нобелова награда за изследване на комуникацията с пчелите, Карл фон Фриш обявява пчелите за твърде дребни мозъци, за да мислят, свеждайки гениалната им природа до инстинкт. Оттогава многократно е тестван въпросът колко точно може да управлява мозъкът на пчелата.

Пчелите се оказаха изненадващо интелигентни в последните изследвания. Тези насекоми не само могат да се учат едно от друго и да използват инструменти, но и могат да броят и да смятат.

Въпросът е как малкият калкулатор с размер на семенце използва уменията си за решаване на задачи в нещо толкова сложно като отварянето на капачка на бутилката безалкохолно?

Предразсъдъкът на фон Фриш за големината на мозъка е все още с нас. Макар да признава, че пчелите могат да "постигнат удивителни интелектуални подвизи", той твърди, че го правят само чрез инстинкт и се провалят, "когато внезапно са изправени пред непознати задачи". Но развиването на капачката на сладка напитка едва ли е умение, което пчелите са се развили, за да се справят в природата. Възможно е пчелите да са извадили късмет, откривайки сладка награда, която ги е накарала да действат донякъде на сляпо.

От друга страна, природата все още може да ни изненада. В мозъка на пчелите една нервна клетка понякога може да се свърже с до 100 000 други клетки.

В последните проучвания пчелите бяха обучени да търкалят топка, докато вкарат гол, за награда. За да успеят, насекомите трябвало да копират движенията на другите и да се учат от грешките си, което те  направили с поразителна лекота.

"Подобна "употреба на инструменти" едно време се приписваше само на хората, но след това на приматите, до морските бозайници и по-късно на птиците“, пишат изследователите през 2017 г. "Сега осъзнаваме, че много видове имат способността да си представят как даден обект може да се използва за постигане на крайния резултат."

Дори и с техните малки вериги от неврони, пчелите може да са способни на много повече, отколкото някога сме предполагали.

Коментари в сайта

Последни новини