Заслужили червенокръстци награди БЧК Кърджали

Областният съвет на Български Червен кръст - Кърджали отбеляза 8-ми май - Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.  Тази година, денят е посветен на 50-годишнината от приемането на Седемте фундаментални принципи на Международното движение и е под надслов „Нашите принципи в действие“. Събитието се проведе  във вила „Балеза” край ардинското село Боровица, като домакини на проявата бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад и Общинската организация на БЧК в Ардино. На проявата присъстваха зам.-областният управител Румен Младенов, началникът на Районен център 112 Елена Паскалева, партньори на организацията – Дирекция „Социално подпомагане”, Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Регионална здравна инспекция, дарители от бизнеса – „Артекс – България” ЕООД и „Текстил Интернешънъл”.

Директорът на Секретариата на ОС на БЧК в Кърджали Жана Чакърова- Шукерска  представи принципите, които са символ на Червения кръст и Червения полумесец в 189 национални дружества в цял свят. „Хумаността е израз на нашата мотивация. Безпристрастно служим на най-уязвимите, като винаги запазваме своята неутралност и независимост. Нашата същност е доброволчеството. „Единството и универсалността ни гарантират, че нашите локални действия са неделима част от една глобална солидарност”, заяви  Жана Чакърова- Шукерска. Тя уточни, че всяка година празникът се отбелязва при домакинството на общините, чийто организации са имали най-значим напредък през последната година. И тази година това е Ардинската организация на БЧК.

Кметът на община Ардино Ресми Мурад поздрави доброволците и съмишлениците на Българския червен кръст по повод  Международния ден на Червения кръст и изрази надежда, че съвместната им работа ще продължи успешно и занапред. „Ние винаги сме били добри партньори. Винаги сме получавали много сериозна  подкрепа от БЧК, и това, няма как да не ни радва. А когато разбирателството е двустранно няма как доброто да не продължи и за напред”, заяви Мурад.

Поздравителен адрес от името на областния управител Илия Илиев прочете зам-областният управител Румен Младенов.

Представен бе юбилейния филм „Велика… история”, с който областната организация на БЧК участва в 15-тия Международен фестивал на червенокръстките филми във Варна.

В края на тържеството кметът Ресми Мурад и зам.-председателят на ОС на БЧК инж. Кузман Димов връчиха отличия на дългогодишни дейци на Областната организация, които по случай празника са наградени от Националния съвет на БЧК.

Със званието „Заслужил деятел на БЧК” е отличена Марина Кирева, а със званието „Отличник на БЧК” бяха наградени Руска Горбанова и Мехмед Алиев.

Наградени бяха и млади червенокръстци със званието „Млад отличник” на БЧК”: Доменика Иванова, Окан Моллов, Симона Симеонова и Дияна Бошнакова.

Oбщина Ардино бе удостоена с почетен диплом.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини