С концерт-хепънинг кърджалийци отбелязаха 9 май – Деня на Европа

Стотици деца, техните родители, баби и дядовци, оживиха алеята до Детската железница на Парк «Простор», за да станат съпричастни на концерта-хепънинг посветен на Деня на Европа. Той бе организиран от Областния информационен център-Кърджали, Община Кърджали, ОДК и в партньорство със Сдружение "Граждански диалог". Празникът се получи въпреки облачното време и падналия дъжд. След 10.30 малки и големи заприиждаха към откритата сцена до детската железница. 
Преди шоуто да започне, гостите на празника имаха възможност да се запознаят с резултатите от кампанията „Да създадем заедно България 2020 г.“, както и с възможностите за повишаване на качеството на живот в областта, чрез реализиране на проекти по оперативните програми до 2020 г. Данни от проучване в Кърджалийска област изнесе ръководиктелят на ОИЦ-Кърджали Дора Христова:
«ОИЦ-Кърджали направи мащабно проучване, което включва анкета с 291 човека от областта. Сред тях най-голям процент са проявили към ОП „Развитие на човешките ресурси” и Програмата за развитие на селските райони. Изненада за нас беше, че имаме и добър процент към ОП „Иновации и конкурентно - способност”. Явно малкият и средният бизнес започва да се събужда. Най-много желания сред анкетираните има в социалната сфера. Почти всеки четвърти отговор беше свързан с разкриването на нови работни места, нови производствени мощности за реализиране на селскостопанската продукция и т. н. 
Също така кърджалийци много желаят да бъдат довършени новите паркови зони и закрития плувен басейн. Не бяха малко и предложенията сред анкетираните, свързани с ОП „Наука и интелигентен растеж”, като разбира се желанията бяха средствата по нея да достигат до всяко училище”, коментира ръководителят на ОИЦ-Кърджали Дора Христова. 
По време на хепънинга в ателиета на открито малчугани от всички възрасти имаха възможност да участват в създаването на една обща картина, потапяйки ръце в боички от целия цветови спектър /естествено с ръкавички/ и полагайки отпечатъци върху голям картон. 
Други изработваха орeгами от разноцветни хартии. Особен интерес у най-малките предизвика образователните игри «Европа и ние», при която на специално табло и с разбъркани брошури децата трябваше да пътуват из различните страни на Европа, поставяйки на таблото освен името на държавата, знамето и характерното за страната ястие. 
Младите фотографи от фото-клуб „От черно до бяло” към ОДК бяха експонирали фото-изложбата „Кърджали – моят европейски град” с фотоси от забележителности на Кърджали и неговите архитектурни, скулптурни и природни паметници. 
Децата се развихриха, когато бе даден старта на изработването на рисунки на асфалт, където те с тебешири оживяваха своите фантазии. 
Концертна програма изнесе Вокалната група към ОДК „До, ре, ми, фа”, а момчетата и момичетата към клуба по карате взривиха публиката със своето майсторство. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини