Русия чества 70 години от победата над нацистка Германия

Снимка: Михаил Воскресенский/РИА Новости

Русия отбелязва 9 май като Ден на победата над нацистка Германия. На 70-годишнината от края на войната на Червения площад премина грандиозен военен парад. В началото на деня руският президент Владимир Путин приветства в Гербовата зала в Кремъл чуждестранните лидери, дошли в Москва за празненствата за 70-годишнината от победата над нацистка Германия.

Всички те се отправиха към Червения площад, за да заемат места на централната трибуна за Парада на победата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В Москва пристигнаха около 30 лидери на чужди държави и международни организации.

На Червения площад президентът Путин произнесе слово пред гостите и около 2300 ветерани от войните и обяви минута мълчание в памет на загиналите във Великата отечествена война.

Той изказа благодарност на Великобритания, Франция и Съединените щати за приноса им в победата над нацистка Германия, предаде Франс прес.

В началото на военния парад на Червения площад в Москва военнослужещи от ротата на почетния караул внесоха на площада руския флаг и Знамето на победата, на фона на песента "Свещена война", изпълнявана от военния оркестър на Московския гарнизон, предаде ТАСС.

През пролетта на 1945 г. победният флаг на 150-а Идрицка дивизия е издигнат над Райхстага. Оттогава той е Знаме на победата и се предава от поколение на поколение, посочва ТАСС.

На централната трибуна бяха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Русия Владимир Путин, ветерани от войната, чуждестранни гости.

Парадът прие министърът на отбраната Сергей Шойгу. Командир на парада е командирът на сухопътните войски Олег Салюков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини