САЩ засилиха мерките за сигурност заради заплаха от тероризъм

САЩ засилиха мерките за сигурност във военните бази в страната, след като Федералното бюро за разследване се опасява от терористични атаки, съобщава „Франс прес".

Ръководителят на Северното командване на САЩ адмирал Уилям Гортни нареди да се повиши тревогата като „предпазна мярка", изтъкна говорител на Пентагона.

Ходът, по думите на говорителя, има за цел „да напомни на командирите на всички нива в Северното командване да поемат отговорност за увеличаване на бдителността и охраната на целия персонал и съоръжения към военното министерство".

Официално се променя нивото за терористична заплаха с една степен в 5-степенната скала - от четвърто ниво „Алфа" до трето ниво „Браво", което се описва от военните като увеличена заплаха от тероризъм.

Официални представители заявиха, че повечето допълнителни мерки за сигурност няма да бъдат обявени публично.

Мерките са приети след опита да се атакува изложба в предградие на Далас, която беше свързана с карикатури на пророка Мохамед. Двама тежко въоръжени нападатели бяха убити от местната полиция преди да успеят да влязат в сградата.

„Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че властите са обезпокоени от онлайн пропагандата на „Ислямска държава", която насърчава извършване на терористични атаки срещу военни и полицаи.

Според него „стотици, може би хиляди" хора в САЩ са получили съобщения от джихадисти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини