70 въоръжени мъже атакуват македонската полиция в Куманово

Най-малко четирима полицаи са ранени при престрелка между полицията в Бивша югославска република Македония (БЮРМ) и въоръжена група от около 70 мъже в македонския град Куманово, съобщават местни медии.

По непотвърдена информация има загинали. По-късно стана ясно, че към 15 души са пострадали. 

От вътрешното министерство на страната заявиха, че полициятапровежда операция по неутрализиране на въоръжена група в Куманово. Ведомството призова гражданите за спокойствие.

Полицията в БЮРМ започна операцията рано сутринта в крайни квартали на северния град, където през 2001 година властите се бориха срещу бунтуващи се етнически албанци.

Местни медии съобщават за стрелба и стълб от дим над града. Операцията е започнала в 4 часа сутринта. Хеликоптери прелитат над града, който е разположен на 40 километра от столицата Скопие.

 

Фотограф на Ройтерс информира, че спецчасти с бронирани машини са блокирали квартал в Куманово. Всички входове и изходи към града са блокирани.

В района живее голяма общност от етнически албанци. Около 30% от 2-милионното население в страната са албанци.

През 2001 година етнически албанци се биха в продължение на месеци със силите на реда, но медиаторството на Запада помогна да бъде сключен мир, даващ повече права и представителство на албанците. Но прилагането на договореното се бави и често напрежението се връща.

Миналият месец група от въоръжени мъже, които говорят албански, взеха четирима полицаи за заложници до границата с Косово.

От края на януари правителството в БЮРМ е под натиск от опозицията, която го обвинява в злоупотреба с власт и масово подслушване.

Престрелката се случва на фона на масови протести през последните дни в столицата на страната. Протестите са свързани с убийството на младеж от полицията и потулването на случая. Демонстрантите искат оставката на вътрешния министър. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини