Мотопедите новата мода по селата,деца карат без книжки и предизвикват катастрофи

Деца карат безконтролно мотопеди без книжки в селата на Кърджалийска област. Родителите им ги купуват,без да се съобразяват с това, че нямат правоспособност.Това е причина за транспортни инциденти. Проблем създава и карането на велосипеди от невръстни по улиците на градовете. Оставени без надзор деца,които играят в близост до улици и пътищата са третата по значимост причина за инциденти с подрастващи. Това съобщи на брифинг по повод Третата глобална седмица за пътна безопасност  от 4 до 10 май шефът на КАТ –Пътна полиция Иван Бакърджиев.

Днес  областният управител Илия Илиев, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов и началника на Регионалния инспекторат на МОН Гроздан Колев запознаха медиите с програма от мероприятия за отбелазвяне на Третата глобална седмица за безопасност, която е под егидата на ООН.

 По повод опазването на детското здраве и детския живот бе разпространена декларация от името на децата по света към световните лидери.В нея се настоява да бъдат взети мерки за безопасност.Ако вие можете да направите пътищата безопасни сега,ние ще можем да предложим добър пример за бъдещите поколения,  се казва в декларацията. В страната кампанията върви под мотото „Искам да порасна”.За да се чувстваме сигурни по пътя , всеки трябва да спазва правилата,се казва в обръщение на българските деца до обществеността на страната и институциите.

  В Кърджалийска област кампанията се провежда в синхрон от различни институции:областна администрация, ОД на МВР, РИ на МОН, РЗИ, БМЧК,общините.

По общини са разработени графици на мероприятия.Те предвиждат освежаване на пътната маркировка,подновяване на пътните знаци,актуализиране на плановете на учебните заведения за безопасност,много беседи,конкурси за рисунки и есета.Ще има и състезания и викторини по безопасност на движението.

   МВР и БМЧК започват мащабна акция на 6 май.Тя предвижда проверки за обезопасителни системи на децата,тестване с дрегер за алкохол,даване на предимство на пешеходци на пътеки.На децата,возещи се в обезопасителни системи ще се раздават играчки.

В кампанията се включват и религиозните институции.Служители на християнската църква и ислямското вероизповедание ще отслужат молебени за здраве.На 8 май,ще се направят и панахиди за загиналите на пътя деца.

Доброто е,че в Кърджали нямаме пътни инциденти с деца,завършили с фатален изход,споделиха организаторите на кампанията.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини