Извозват с високопроходими коли болни деца до Дамбалъ

Християни и мюсюлмани от България и от чужбина ще отбележат заедно Гергьовден и Хъдърлез на митичния връх Дамбалъ край село Летовник. Поверието гласи, че векове наред в нощта на 5 срещу 6 май преди изгрева на слънцето, водата, която се стича по скалата на върха, придобива лековити качества.

Община Момчилград ще осигури високопроходими автомобили за извозването на болни деца и техните придружители от махала „Язла“ до изворите на митичния връх. Осигурени са допълнителни паркоместа за колите на посетителите. Изравнен и изчистен е пътят от Летовник до Дамбалъ. Заради все по-големият поток от гости е ремонтиран басейнът край двуетажната чешма. През последните години организацията се поема изцяло от общината.

Изкачването на Дамбалъ е включено в организирания от община Момчилград съвместно със сдружение „Толерантност“ и евродепутата и член на Алианса на либералите и демократите за Европа – Неджми Али фестивал под надслов „Със споделени традиции към споделено бъдеще“.

Специално за празника на 5 май от 21 часа на централния площад в Момчилград ще пее Софи Маринова. Самодейни групи и представители на различни етноси от Момчилград, Кирково, Кърджали и Хасково ще радват жители и гости на града с песни и танци.

Основната цел на фестивала е да разбуди личностната свобода у всички хора от различните етноси. На една сцена различни местни етнически общности ще представят своите различни култури, традиции, обичаи и ритуали на един от най-големите пролетни празници, празнуван от всички етнически групи в страната: българи, мюсюлмани, роми, българо-мохамедани.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини