Брюксел ни предупреди заради сигурността на личните документи

Европейската комисия (ЕК) отправи последно предупреждение към България заради неизпълнени изисквания, свързани със сигурността на личните документи. Освен нашата държава, последно предупреждение са получили Естония, Гърция и Литва, става ясно от съобщение от комисията.

Четирите държави разполагат с два месеца, за да вземат необходимите мерки и да изпълнят искането на комисията. Ако това не се случи, от Брюксел се заканват, че може да сезират Съда на ЕС.

ЕК настоява четирите държави да гарантират задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС относно сигурността на документите и интегрирането на биометрични данни в разрешенията за пребиваване.

От комисията уточняват, че почти три години след крайния срок (20 май 2012 г.) България, Естония, Гърция и Литва все още не са създали единно звено за контакт, за да се гарантира безпроблемното прилагане на стандартите относно елементите за сигурност и ефикасния обмен на информация между държавите членки.

Припомня се, че създаването на такива звена за контакт е задължително. То следва да даде възможност за обмен на информация, необходима за достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чипа на документите (паспорти и разрешения за пребиваване).

От Брюксел настояват страната ни да приведе законодателството си в пълно съответствие с правилата на ЕС и относно управлението на отпадъците от миннодобивната промишленост. Ако това не бъде направено в рамките на два месеца, комисията може да сезира Съда на ЕС и по този въпрос.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини