Събират над 20 ценни икони в Златоград

В експозицията специално място е отредено на икона, на която Дева Мария е прободена с нож в сърцето.

Уникална експозиция, която ще събере над 20 икони, ще бъде открита следващата седмица в Златоград.

Специално място в изложбата е отредено на иконата с лика на страдащата Божия майка с нож в сърцето, изобразена пред разпънатия на Голгота Христос. Иконите са събрани от фондовете на две златоградски църкви, а инициатор на изложбата е изкуствоведът Мариела Стойкова.

Иконата с лика на страдащата Дева Мария беше намерена, заедно със сбирка от над 80 икони, миналото лято, на тавана на църквата "Свети Георги" в Златоград, по време на ремонт на покрива. Вероятно тези икони са скрити там в някакъв драматичен за града момент или са били дарявани периодично от жителите.

Реставратор е Кристиян Янков, финансовата помощ е на жителите на Златоград. Относно иконата на Матер Долороса, това е иконография, която навлиза в изкуството още през 12 век. Не е много популярна в православния свят, в българското изкуство влиза през деветнайсти век, благодарение на тревненските иконографи.

Ктиторските надписи на тези икони са датирани 1854-1856 година, което ми дава основание да смятам, че иконографът е изпълнявал поръчки за Златоград. На този етап, в експозицията са включени малко над 20 домашни икони. Вероятно, след като бъдат реставрирани останалата част от намерените, те ще бъдат включени.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини