Молим се пред икони произведени в Китай, евтини изображения на светци се предлагат в Кърджали

Господ създаде Адам и Ева. Всичко останало е произведено в Китай, гласи кратък български виц. Можем да допълним,че и Божиите изображения , които се продават у нас вече са китайски продукт. В Кърджали евтините китайски икони се предлагат вече не само в магазини за сувенири,но и в храмовете. При това на цени,които не са никак ниски. Има икони,които се продават за гръцки на цени от 100 лева.

 Това което става у нас е повторение на това което става в съседна православна Гърция.Там цели магазини предлагат евтини китайски икони за дома и подаръци. Практика е търговците да подменят етикетите на производителя и китайския произход да се заличава, като изображенията се представят за гръцки. Това коментира за Кърджали бг вести известния български иконописец Димитър Огнянов, изографисал българската църква в Чикаго. Той казва,че китайските икони са стигнали и до православните ни сънародници в САЩ.

  Огнянов споделя,че стойността на изработване на икони в Китай е по ниска от материалите , които се влагат в тези в България. Правят се от най-евтините джобни изображения,до икони за храмовете. Работят цели поточни линии. Имитира се сребърен обков с галванизирана пластмаса. Изработката е перфектна и имитира най-добрите продукти на българските ателиета. Китайските икони струват броени евро, докато изографисването на една икона,предназначена за дарение струва около 1000 лева у нас.

 Вече никой в България не се изненадва ,когато китайски фирми предлагат в интернет свои произведения  на изключително ниски цени.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини