Методиевци показват икони с ликовете на светите солунски братя

Светли и дълбоки са дирите оставени от двамата солунски братя Кирил и Методий. Тази година се навършват 1160 години от създаването на славянската азбука. Това е едно от най- забележителните събития в историята на човешката култура. Малко са оригиналните писмени системи, имали добрата историческа съдба да останат живи и употребявани, както кирилицата, която се запазва до 21 век.

Най-голямото ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий” в област Кърджали се готви трескаво  и тържествено да чества паметта на апостолското и просветителско дело на своите патрони - светите братя Кирил и Методий.

Разнообразни и интересни са инициативите и мероприятията, посветени на годишнината от създаването на славянската азбука. В отбелязването й се включват всички - и деца и учители и родители.

Училището инициира провеждането на национален конкурс в областта на художественото творчество, изобразителното изкуство и  информационните технологии. Учениците подготвят изложба от икони с ликовете на светите братя, която да покажат през кирилометодиевите дни, които предхождат тържественото отбелязване на 11 май - деня на солунските братя.

Подготвя се и национална конференция, посветена на значението на славянската азбука и делото на Кирил и Методий.

Много са празниците за учениците в ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий”, но единствен и неповторим бе ,,Празникът на буквите” за децата от първите класове. Малките азбукарчета с вълнение и радост се подготвиха за своя празник. ,,Всички букви зная, мога да чета …” – с гордост рецитираха първолаците. Класните стаи се превърнаха в сцена за изява на детското творчество и фантазия.

В дните преди „Празника на буквите” скъп на училището бе Старши експертът  начално образование в РИО – Кърджали – Мариета Кротева. Тя наблюдава урок по български език и литература в I”б” клас, в който първолаците показаха, че вече са грамотни и могат да четат.

Редом с букварчето и първите книжки те държаха смело в ръце и таблети, като изпълняваха езиковите задачи уверено и с желание. Мариета Кротнева бе много развълнувана и възхитена от участието на децата. В края на часа тя ги поздрави за чудесното представяне, като им пожела да продължават да усвояват знанията с любознателност и ентусиазъм.

За „Празника на буквите” родителите от І,,а” клас облякоха  своите деца с красиви тениски, на които беше изписана българската азбука. Децата показаха какво са научили за родния език и зарадваха  всички с артистичните си изпълнения. Оживяха героите от любимите детски приказки – Червената шапчица, страшният, но глупав вълк, Снежанка и страшната Гоздила.

Учениците от І,,б” клас пренесоха всички в царството на буквите. Вальо, Туче и Боил изпълниха приказката за Кирил и Методий.

Децата от І,,в” също участваха в „Празника на буквите”. Те възторжено рецитираха, пяха и се веселиха заедно със своите родители и гости.

По традиция Директорът на училището подари на всички първокласници ,,Моята първа книжка за Кирил и Методий” с пожелание да се учат, да се трудят и да защитават делото на Светите братя Кирил и Методий.

Интересни са мероприятията, свързани с насърчаване на четенето у учениците. Училището се включи  в масовото четене на любима детска книга, всеки клас направи своя класна библиотека. Учениците от І,,б”се включиха в инициативата ,,Бисерче вълшебно”, която се организира под патронажа на Президента на Република България. Децата четоха, избраха и гласуваха за любима детска книга, за което получиха грамоти.

По повод на 2 април –Международен ден на детската книга по класовете се проведоха срещи – разговори между деца и родители, на които всеки разказа  за своята любима книга. Бяха връчени награди за най-добрите четци.

Четвъртокласниците се включиха в пролетния карнавал, като представиха своя любим литературен герой.

Светлата 1160 годишнина от създаването на славянската азбука е заслужен повод за гордост и самочувствие на учителите от ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий” град Кърджали. Успехите на нашите ученици в националните олимпиади и състезания по български език и литература ни убеждават, че няма нищо по-отговорно то това, да пазим традициите, да събуждаме интереса у децата и да създаваме личности.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини