Мургави „обезкостяват“ Керимовата къща,вода тече върху творбите на художниците

Изложбената зала в Керимовата къща в Кърджали тъне във влага и мухъл, но все пак традиционната експозиция за Великден се състоя, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Почти като в Дядовата ръкавичка сме отново, но въпреки това успяхме да изложим най-новите картини на членовете на Дружеството на художниците. Това са непоказвани творби, които носят посланието на този хубав християнски празник, говорят за болката или ни показват, че около нас има много красота и победи“. С тези думи уредничката на галерия „Дар“ Пенка Атанасова откри изложбата, в която 17 автори се включиха с 38 произведения. Те са подредени в две малки стаи на реставрираната Керимова къща в старата градска част, която е със статут на паметник на архитектурата. Скулпторът Емил Пенчев отбеляза саркастично, че в теснотията творци и посетители изглеждат прекомерно много.

Проблемът с влагата заради продънения покрив на Керимовата къща, предоставена от общината за дом на художниците, е от около 2 години. Председателят на дружеството Владимир Чукич уточни, че причина за отчайващото състояние на изложбената зала е кражбата на ламарини и улуци, а след всеки обилен валеж течовете се разрастват. Така пространството стана напълно неизползваемо. Последната Коледна изложба творците шеговито нарекоха „Да избягаме от влагата“ и в двете малки стаички подредиха 32 картини, принудително изработени в малки формати. През миналата година те събраха лични средства и ремонтираха покрива, но предпазните ламарини за били откраднати. Дъждовната вода се излива по стените на първия етаж и по тавана, по олющените мазилки са се образували кристали, посочи Пенка Атанасова. Зам.-кметицата по образованието и културата Елисавета Кехайова, която присъства на откриването на Великденската изложба, се оправда с тромавите съгласувателни процедури, които са задължителни с Министерството на културата при необходимост от ремонт на архитектурен паметник. Не можем на своя глава и керемида да сменим, каза тя. Не стана ясно обаче защо още в началото на проблема общината не е стартирала въпросната процедура. Сега трябвало да се изчака затопляне на времето, за да изсъхнат стените и таваните, и тогава в кметството щели да мислят какви мерки да предприемат. Крадците ни лишиха от истинската ни работа, но пък оптимистично погледнато залата може да я превърнем в място за пърформанси, или да гледаме на нея като на авангардна инсталация, мрачно коментираха творците. Те имат идеята за 24 май да се съберат отново на изложба, но този път някои от тях ще свирят. Най-добрите музиканти сред художниците са графикът Владимир Чукич – китара, ударни и клавир, и скулпторът Емил Пенчев с вечния си тромпет./БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини